Sporuri pentru condiții de muncă de până la 15%, precum și condițiile de acordare au fost adoptate miercuri de Guvern pentru unii bugetari din sistemul de învățământ. Hotărârea de Guvern nr. 34/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de acordare a acestor sporuri a fost publicată deja în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 95 din 31 ianuarie 2018 și se aplică deja.
"Sporul pentru condiții de muncă prevăzut în prezentul regulament se acordă, pe baza buletinelor de determinare sau, după caz, expertizare, emise de către autoritățile abilitate în acest sens, pentru timpul efectiv lucrat în locurile de muncă respective, în procent de până la 15% aplicat la salariul de bază, cu încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuieli salariale din bugetul de venituri și cheltuieli aprobat", scrie în documentul publicat.
Cota de 15% nu poate fi depășită, indiferent de situație. Nominalizarea personalului care beneficiază de sporul pentru condiții de muncă se va face de către conducătorul ierarhic și se va aproba de către consiliul de administrație, cu consultarea sindicatelor, mai prevede proiectul. Cei care, lucrând în mai multe locuri de muncă, ar putea să primească sporuri pentru fiecare, le vor primi, proporțional cu timpul lucrat.
Astfel, potrivit actului, pot beneficia de un spor de până la 15% din salariul de bază:
- personalul care lucrează în laboratoarele nucleare autorizate în condiţiile legii, care desfăşoară activitatea cu surse de radiaţii sau generator de radiaţii;
- personalul care lucrează în laboratoarele şi compartimentele de cercetare, care utilizează agenţi chimici periculoşi;
- personalul din laboratoarele şi compartimentele de cercetări biologice, inframicrobiologice, microbiologice, virusologice şi biochimice, biochimice animale, genetice;
- personalul care lucrează în laboratoarele şi secţiile de cercetare care execută cercetări chimice, fizico-chimice, sinteze chimice, analize instrumentale în staţiile-pilot şi micropilot în vederea obţinerii unor noi substanțe;
- personalul care lucrează la instalaţiile electrice de medie şi înaltă tensiune;
- personalul didactic care asigură activități didactice de predare-învățare- evaluare în unități spitalicești de boli infecțioase sau în secții/compartimente cu paturi de boli infecțioase;
- personalul care își desfășoară activitatea în spitale și clinici veterinare universitare.
Apoi, urmează sporuri de până la 12% din salariul de bază pentru cei care se ocupă, de exemplu, cu activități de conservare și restaurare de obiecte de artă, de patrimoniu și bisericești.
Sporuri de până la 10% din salariul de bază sunt prevăzute în act pentru personalul didactic auxiliar din bibliotecile din instituțiile de învățământ superior și din bibliotecile centrale universitare care desfășoară activități de prelucrare, conservare și restaurare carte veche/publicații/periodice mai veche/vechi de anul 1900. Aceleași sporuri sunt prevăzute și pentru cei care lucrează ca modele în unitățile de învățământ cu profil de artă.
Primesc un spor de până la 7% din salariul de bază cei care se deplasează în zone izolate, de exemplu. Și, în fine, pot primi sporuri de până la 5% cei care, de pildă, își desfășoară activitatea în laboratoarele de chimie, biochimie, biologie, fizică, biofizică, agrochimie, pedologie, geochimie, din instituțiile și unitățile de învățământ.
La stabilirea concretă a sporului pentru condiţii de muncă trebuie avute în vedere o serie de condiții, printre care existența concomitentă a mai multor factori de risc, durata de expunere la acţiunea acestor factori, natura factorilor nocivi-fizici, chimici sau biologici și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului.
De asemenea, vor fi luate în calcul condițiile de muncă ce implică un efort fizic mare în condiții nefavorabile de microclimat, zgomot intens sau vibrații, praf, radiații, vapori, aburi, condițiile de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de accidentare sau de îmbolnăvire, precum și structura și nivelul morbidității în raport cu specificul locului de muncă.