Camera Deputaților și Senatul se întrunesc anual în cadrul a două sesiuni ordinare, conform Constituției României. Concret, prima sesiune începe în luna februarie și poate să țină până în luna iunie, în timp ce sesiunea a doua începe în septembrie și ține cel mult până în decembrie.
Deoarece prima sesiune ordinară a început efectiv astăzi, am selectat cele mai importante propuneri legislative care au șanse să fie adoptate și să devină efectiv legi până la vară. De menționat este că proiectele incluse în listă deja au trecut de una dintre Camerele Parlamentului, astfel că mai au nevoie doar de votul favorabil al celeilalte Camere pentru a putea deveni legi.
Pentru a deveni lege, un proiect trebuie să treacă de votul Camerei decisive a Parlamentului (care poate fi, în funcție de domeniul de reglementare, fie Senatul, fie Camera Deputaților), de președintele țării și apoi să apară în Monitorul Oficial.
1. Modificări la legislația adopțiilor
Procedurile de adopție, inclusiv în cazul copiilor cu privire la care s-au instituit măsuri de protecție, vor cunoaște unele simplificări printr-un proiect de lege adoptat anul trecut de Senat, proiect care prevede inclusiv acordarea unor sume suplimentare de bani celor care adoptă.
2. O nouă lege a gestionarilor
Deoarece actuala lege a gestionarilor este folosită încă din anul 1969 și n-a fost actualizată în totalitate pentru a reflecta schimbările din ultimii aproape 50 de ani, parlamentarii pregătesc o lege nouă pentru această categorie de angajați, adoptată deja în Senat anul trecut. Puteți afla de aici care sunt principalele schimbări care vor apărea.
3. Reguli clare privind posibilitatea polițiștilor locali de a constata contravenții rutiere
Subiectul este, de ani buni, într-o continuă dispută: unii sunt de părere că legislația le permite polițiștilor locali să dea amenzi rutiere, alții sunt de părere că legislația nu poate fi interpretată în acest fel. Un proiect de lege din Parlament va tranșa chestiunea definitiv, prin stabilirea unor reguli clare în acest sens. Află de aici care e stadiul acestui document.
4. Clădirile noi ar putea fi scutite de plata impozitului
Dezvoltatorii imobiliari ar putea scăpa de plata impozitului pentru clădirile noi pe care le construiesc. Concret, scutirea de impozit s-ar aplica în perioada cuprinsă între finalizarea construcției (adică de la recepție) și vânzarea, închirierea sau începerea folosirii clădirii respective. Informații pe larg sunt aici.
5. Legea vaccinării se apropie de ultimul vot în Parlament
Părinții care vor refuza vaccinarea copiilor vor putea fi amendați cu până la 10.000 de lei. Totodată, copiii nevaccinați nu vor putea fi înscriși în colectivități decât dacă fac ulterior, conform unui calendar precis, vaccinările obligatorii. Află mai multe de aici.
6. Angajarea șefului pe contabilitate într-o firmă
Persoana care conduce contabilitatea unei firme va trebui să aibă încheiat cu aceasta un contract individual de muncă cu normă întreagă, condiție care nu se regăsește în prezent în Legea contabilității. Mai multe despre acest proiect adoptat de Senat anul trecut, aici.
7. Eliberarea obligatorie a notei de lichidare la finele unui contract de muncă
La încheierea unui raport de muncă, angajatorul va elibera salariatului, cu câteva zile înainte de data încetării contractului de muncă, o notă de lichidare ce va conține inclusiv date despre eventualele popriri. Această măsură apare într-o propunere legislativă care a primit în 2018 votul senatorilor, dar și propunere de adoptare din partea deputaților, scopul fiind evitarea problemelor în cazurile în care firmele au bani de recuperat de la salariați. Propunerea legislativă este detaliată aici.
8. Angajații vor putea să-și achite lunar o asigurare voluntară de sănătate din impozitul pe salariu
Angajații ar putea, în viitor, să-și acopere lunar, parțial sau chiar integral o asigurare voluntară de sănătate din impozitul pe salariu. În prezent, acest lucru nu este permis de legislația în vigoare. Află mai multe de aici.
9. Salariații ar putea primi 1.500 de lei de la angajator ca să-și ia bicicletă „de serviciu”
Salariații ar putea primi de la angajator tichete de bicicletă, care ar urma să aibă un dublu scop: achiziționarea unei biciclete pentru a face naveta de acasă la serviciu și înapoi (o subvenție de 1.500 de lei o dată la trei ani) și acoperirea unei părți a costului de transport cu bicicleta (maximum 300 de lei pe an). Totul despre măsură este aici.
10. Femeile vor putea să se pensioneze mai devreme într-o nouă situaţie
Femeile care au născut cel puţin trei copii înainte de 1 octombrie 1990 şi care i-au crescut până la vârsta de zece ani vor putea să se pensioneze mai devreme. Însă regula va fi valabilă doar în măsura în care femeile au realizat stagiul complet de cotizare. Mai precis, reducerea vârstei de pensionare va fi de un an, pentru trei copii, sau de doi ani, pentru patru copii ori mai mulţi, iar aceasta nu va putea fi cumulată cu alte reduceri prevăzute de legislaţie. Mai multe informaţii pot fi găsite aici.
11. Accize pe sucurile cu mult zahăr
Sucurile cu mult zahăr ar putea fi accizate, conform unui proiect de act normativ care a trecut tacit de Senat. În afară de accize, companiile ar urma să achite statului și anumite contribuții bănești pentru cheltuielile din domeniul sănătății. Mai multe informaţii pot fi găsite aici.
12. Deţinuţii ar putea ieşi mai repede din închisoare prin liberare condiționată
Deţinuţii din penitenciare vor putea beneficia de liberare condiţionată după executarea efectivă a unei jumătăţi din pedeapsă, dacă aceasta este mai mică de zece ani, sau după executarea a două treimi, în cazul pedepselor mai mari de zece ani, potrivit unui proiect de lege care va aduce mai multe modificări Codului penal şi care a fost adoptat în 2018 de Senat. Cum anume se va acorda liberarea puteți afla de aici.
13. Hărțuitorii și violatorii ar putea să apară într-un registru național
Toate faptele penale de natură sexuală, indiferent de gravitatea lor, se vor înscrie într-un registru dedicat, organizat de Ministerul Afacerilor Interne și numit Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de hărțuire sau asupra minorilor. Cine va avea acces la registru și ce anume se va trece în el puteți afla de aici.
Proiectul noii legi a pensiilor a primit anul trecut ambele voturi în Camerele Parlamentului, dar a fost trimis pentru control la Curtea Constituțională. Este, fără îndoială, cel mai important proiect legislativ aflat acum în procedura de legiferare, nefiind exclus ca el să treacă de mai multe ori prin Parlament, dacă se vor identifica, eventuale neconstituționalități sau dacă președintele țării îl va trimite înapoi. Regăsiți în această secțiune toate noutățile importante aduse de acest proiect.
Comentarii articol (0)