Luni începe oficial a doua sesiune parlamentară ordinară din acest an. Potrivit Constituției, Camera Deputaților și Senatul se întrunesc anual în cadrul a două sesiuni ordinare: prima începe în luna februarie și se termină în iunie, iar a doua începe în septembrie și se încheie la finele anului. Desigur, parlamentarii pot veni la treabă și în sesiuni extraordinare, atunci când au chestiuni urgente de discutat (chiar săptămâna aceasta, deputații au fost convocați în sesiune extraordinară printr-o decizie publicată recent în Monitorul Oficial).
Pentru a deveni lege, un proiect trebuie să treacă de votul Camerei decisive a Parlamentului (care poate fi, în funcție de domeniul de reglementare, fie Senatul, fie Camera Deputaților), de președintele țării și apoi să apară în Monitorul Oficial. În cele ce urmează, am listat cele mai importante acte normative care-și așteaptă votul final la una sau alta dintre cele două Camere ale Parlamentului, în sesiunea ce urmează să înceapă.
Angajarea cu normă întreagă, obligatorie în cazul șefului pe contabilitate dintr-o firmă
Persoana care conduce contabilitatea unei firme va trebui să aibă încheiat cu aceasta un contract individual de muncă cu normă întreagă, condiție care nu se regăsește în prezent în Legea contabilității. În luna august a acestei veri însă, Guvernul a trimis deputaților, unde se află acum proiectul, un punct de vedere negativ cu privire la inițiativă.
Limitările la angajări pentru PFA-uri și II-uri vor fi relaxate
PFA-urile vor putea să angajeze până la cinci persoane, nu maximum trei, cum e acum, iar întreprinderile individuale (II-uri) vor putea să angajeze până la 15 oameni, nu maximum opt. Proiectul care prevede ridicarea acestor limite a trecut tacit de Senat în primăvară.
Zile libere pentru părinți când se suspendă cursurile la școală
Atunci când școlile se închid temporar din cauza vremii sau din alte motive, părinții copiilor care sunt nevoiți să stea acasă vor putea beneficia, pe toată perioada în care școlile sunt închise, de zile libere plătite, indiferent că lucrează la stat sau în mediul privat, conform unei propuneri legislative adoptate la început de iulie de Senat.
Jurnaliștii ar putea să fie scutiți de impozitul pe venit
Un proiect adoptat tacit în iunie de senatori prevede modificarea listei scutiților de impozitul pe venit și adăugarea și a jurnaliștilor în enumerare. Proiectul indică faptul că e vorba atât de jurnaliștii salarizați în baza unui contract individual de muncă, cât și de jurnaliștii care câștigă bani în baza unui contract de drepturi de autor.
Angajații vor putea să-și achite lunar o asigurare voluntară de sănătate din impozitul pe salariu
Angajații ar putea, în viitor, să-și acopere lunar, parțial sau chiar integral o asigurare voluntară de sănătate din impozitul pe salariu. În prezent, acest lucru nu este permis de legislația în vigoare. Proiectul care prevede modificarea a fost aproape de votul final în martie anul acesta, la deputați, dar nu a ajuns să fie votat până la urmă.
Modificări la legislația adopțiilor
Procedurile de adopție, inclusiv în cazul copiilor cu privire la care s-au instituit măsuri de protecție, vor cunoaște unele simplificări printr-un proiect de lege adoptat anul trecut de Senat, proiect care prevede inclusiv acordarea unor sume suplimentare de bani celor care adoptă.
Deoarece actuala lege a gestionarilor este folosită încă din anul 1969 și n-a fost actualizată în totalitate pentru a reflecta schimbările din ultimii aproape 50 de ani, parlamentarii pregătesc o lege nouă pentru această categorie de angajați, adoptată deja în Senat anul trecut. Din toamna lui 2018, când a primit anumite avize de la comisiile speciale, proiectul n-a mai avansat la deputați deloc.
Salariații ar putea primi 1.500 de lei de la angajator ca să-și ia bicicletă „de serviciu”
Salariații ar putea primi de la angajator tichete de bicicletă, care ar urma să aibă un dublu scop: achiziționarea unei biciclete pentru a face naveta de acasă la serviciu și înapoi (o subvenție de 1.500 de lei o dată la trei ani) și acoperirea unei părți a costului de transport cu bicicleta (maximum 300 de lei pe an).
Reguli clare privind posibilitatea polițiștilor locali de a constata contravenții rutiere
Subiectul este, de ani buni, într-o continuă dispută: unii sunt de părere că legislația le permite polițiștilor locali să dea amenzi rutiere, alții sunt de părere că legislația nu poate fi interpretată în acest fel. Un proiect de lege din Parlament va tranșa chestiunea definitiv, prin stabilirea unor reguli clare în acest sens. Documentul a trecut tacit de senatori în 2017, dar la Camera Deputaților a rămas de atunci și până acum doar cu un aviz de la una dintre comisiile de specialitate, deși practica reclama demult o tranșare la nivel legislativ a disputelor din practică.
Legea vaccinării se apropie de ultimul vot în Parlament
Părinții care vor refuza vaccinarea copiilor vor putea fi amendați cu până la 10.000 de lei. Totodată, copiii nevaccinați nu vor putea fi înscriși în colectivități decât dacă fac ulterior, conform unui calendar precis, vaccinările obligatorii.
Firmele de stat vor scăpa și ele de ștampilarea documentelor
Companiile de stat nu vor mai fi obligate să ștampileze documentele depuse sau încheiate în relația cu instituțiile și autoritățile publice. De asemenea, ele vor scăpa de ștampilă și în relația lor cu persoanele fizice, firmele private și PFA-urile. Aceste exceptări sunt cuprinse într-un proiect ce mai are nevoie doar de votul senatorilor ca să fie adoptat.
O reducere considerabilă a amenzilor rutiere
Printr-un proiect care a trecut tacit de senatori anul acesta este propusă schimbarea modului de calcul a punctului-amendă, astfel încât să nu se mai raporteze la salariul minim, ci la indicele social de referință. În felul acesta, punctul-amendă ar ajunge să fie semnificativ mai mic și, odată cu el, și amenzile aplicate în domeniul rutier.
Comentarii articol (0)