Camera Deputaților și Senatul se întrunesc anual în cadrul a două sesiuni ordinare, conform Constituției României. Concret, prima sesiune începe în luna februarie și poate să țină până în luna iunie, în timp ce sesiunea a doua începe în septembrie și ține cel mult până în decembrie.
Cum de azi începe oficial a doua sesiune parlamentară ordinară din acest an, am selectat cele mai importante propuneri legislative care au șanse să fie adoptate și să devină efectiv legi până la finele acestui an. De menționat este că proiectele incluse în listă deja au trecut de una dintre Camerele Parlamentului, astfel că mai au nevoie doar de votul favorabil al celeilalte Camere pentru a putea deveni legi. Pentru a deveni lege, un proiect trebuie să treacă de votul Camerei decisive a Parlamentului (care poate fi, în funcție de domeniul de reglementare, fie Senatul, fie Camera Deputaților), de președintele țării și apoi să apară în Monitorul Oficial.
Chestiuni care vizează, în esență, încheierea și modificarea contractelor individuale și concilierea conflictelor individuale, sunt pe punctul de a fi adoptate de Parlament, după ce un proiect de lege în acest sens a primit raport favorabil de adoptare la Camera Deputaților (ca for decizional), în iunie. Potrivit propunerilor, salariații vor putea fi însoțiți, când se stabilesc chestiuni contractuale, de avocați sau experți în legislația muncii, iar problemele individuale vor putea fi rezolvate prin conciliere, înainte să se ajungă în instanță.
Evazioniștii să scape doar cu amendă, dacă acoperă prejudiciul sub 100.000 euro
Persoanele care săvârșesc fapte de evaziune fiscală vor putea să scape doar cu o amendă penală, însă numai dacă acoperă prejudiciul (care să fie de maximum 100.000 de euro) și plătesc anumite sume suplimentare, prevede un proiect de act normativ ce se află propus un raport de adoptare la Forul decizional, adică la Camera Deputaților.
Propunerea legislativă privind consolidarea monedei naționale ca monedă unică de plată pe teritoriul României a fost adoptat în aprilie de Senat și, cel mai probabil, urmează să primească și votul decisiv al deputaților, având deja un raport favorabil adoptării. Practic, dacă ajunge lege, contractele încheiate pentru furnizarea sau prestarea de servicii se vor raporta exclusiv la prețuri și plăți în lei, nu în euro.
Elevii ar putea primi bani ca să-și cumpere uniforme școlare
Elevii ar putea primi 350 de lei pe an ca să-și cumpere uniforme, se arată într-un proiect de lege care a fost adoptat în august de senatori. Stabilirea modelului uniformei școlare nu va fi obligatorie, însă fiecare școală va trebui să-și stabilească cel puțin un semn distinctiv precum uniformă, ecuson, eșarfă etc. Această obligație există și acum în Legea nr. 35/2007, doar că actuala legislație nu prevede acordarea unei sume de bani pentru achiziționarea uniformelor.
Creșterea indemnizației de șomaj
Potrivit propunerii legislative care a primit votul Senatului deja, în iulie, valoarea indemnizației de șomaj ar putea ajunge la 100% din valoarea indicatorului social de referință. Ar ajunge, practic, la valoarea de 500 de lei.
Jurnaliștii ar putea să fie scutiți de impozitul pe venit
Un proiect de lege care trecuse o dată de Parlament, a fost întors de președintele statului înapoi în Parlament pentru reexaminare; prevede modificarea listei scutiților de impozitul pe venit și adăugarea și a jurnaliștilor în enumerare. Proiectul indică faptul că e vorba atât de jurnaliștii salarizați în baza unui contract individual de muncă, cât și de jurnaliștii care câștigă bani în baza unui contract de drepturi de autor. Totuși, proiectul nu pare să mai aibă șanse așa mari de reușită întrucât a fost respins de Senat la această a doua tură legislativă. Mai rămâne de văzut ce vor spune deputații.
Legea vaccinării primește în sfârșit, în contextul pandemiei actuale, votul final în Parlament?
Părinții care vor refuza vaccinarea copiilor vor putea fi amendați cu până la 10.000 de lei, potrivit unui proiect ințiat de Guvern în 2017 și care stagnează încă de atunci în Parlament. Proiectul, care prevede că copiii nevaccinați nu vor putea fi înscriși în colectivități decât dacă fac ulterior, conform unui calendar precis, vaccinările obligatorii, ar putea avea șanse mari să ajungă la votul final în contextul epidemiologic actual.
Legalizarea canabisului în scop medicinal
Un proiect în acest sens a trecut tacit de Senat în 2019 și ar putea fi adoptat de deputați anul acesta (a primit deja un aviz favorabil la comisiile speciale de la deputați). Scopul proiectului e să facă posibilă cultivarea, recoltarea și comercializarea plantei exclusiv pentru scopuri medicinale. În eventualitatea în care proiectul va fi adoptat, pacienții vor putea găsi în farmacii medicamente, calmante și preparate din planta de canabis, eliberate doar pe bază de prescripție medicală și utilizând un formular special.
Închisoare pentru neplata taxelor salariale
Tot tacit a trecut de Senat și acest proiect care ar reintroduce pedeapsa penală pentru stopajul la sursă, avansat anul trecut de fostul ministrul al finanțelor, cu speranța că se vor colecta mai mulți bani la buget. La Senat, proiectul nu a primit semnale bune, iar dacă nu s-ar fi depășit termenul de adoptare prin vot, e posibil ca senatorii să-l fi respins. Rămâne de văzut care va fi optica deputaților, de asemenea, în contextul economico-social actual, e posibil ca proiectul să fie privit cu alți ochi decât inițial.
Obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament
Până la sfârşitul anului 2020, toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică ar trebui să aibă montate contoare pentru căldură, conform unui proiect propus în decembrie 2019 pentru adoptare la Camera Deputaților, la a doua tură legislativă (a fost trimis înapoi în Parlament de președintele statului) - dar cu care nu s-a mai întâmplat nimic între timp. Montarea contoarelor sau, după caz, a repartitoarelor ar fi obligatorie indiferent că este vorba de apartamente de locuit sau spaţii cu altă destinaţie (de exemplu, sediu de firmă sau magazin).
Angajarea cu normă întreagă, obligatorie în cazul șefului pe contabilitate dintr-o firmă
Persoana care conduce contabilitatea unei firme va trebui să aibă încheiat cu aceasta un contract individual de muncă cu normă întreagă, condiție care nu se regăsește în prezent în Legea contabilității, potrivit unui proiect. În luna august a lui 2019, Guvernul de atunci a trimis deputaților, unde se află acum proiectul, la votul final, un punct de vedere negativ cu privire la inițiativă.
Limitările la angajări pentru PFA-uri și II-uri să fie relaxate
PFA-urile vor putea să angajeze până la cinci persoane, nu maximum trei, cum e acum, iar întreprinderile individuale (II-uri) vor putea să angajeze până la 15 oameni, nu maximum opt. Proiectul care prevede ridicarea acestor limite a trecut tacit de Senat în primăvara lui 2019, dar nu mai poate trece la fel și de deputați, unde va trebui supus la vot.
Decontarea directă la RCA: dovada folosirii banilor, obligatorie
Persoanele care au fost prejudiciate în urma accidentelor rutiere și care au activată opțiunea decontării directe de la propriul asigurător vor fi nevoite să arate cum au folosit banii primiți, în maximum 45 de zile. Dacă nu, vor trebui să îi returneze. Această obligație este prevăzută într-un proiect legislativ care a fost adoptat tacit la Senat anul trecut.
Angajații ar putea să-și achite lunar o asigurare voluntară de sănătate din impozitul pe salariu
Angajații ar putea, în viitor, să-și acopere lunar, parțial sau chiar integral o asigurare voluntară de sănătate din impozitul pe salariu. În prezent, acest lucru nu este permis de legislația în vigoare. Proiectul care prevede modificarea mai are nevoie de votul deputaților, pe al senatorilor avându-l deja, din 2017, de când a fost înregistrat.
Modificări la legislația adopțiilor
Procedurile de adopție, inclusiv în cazul copiilor cu privire la care s-au instituit măsuri de protecție, ar putea cunoaște unele simplificări printr-un proiect de lege adoptat în 2018 de Senat, proiect care prevede inclusiv acordarea unor sume suplimentare de bani celor care adoptă. De atunci însă nu s-a mai întâmplat mare lucru cu această inițiativă.
Deoarece actuala lege a gestionarilor este folosită încă din anul 1969 și n-a fost actualizată în totalitate pentru a reflecta schimbările din ultimii aproape 50 de ani, parlamentarii au pregătit o lege nouă pentru această categorie de angajați, adoptată în Senat încă din 2018. Din toamna lui 2018, când a primit anumite avize de la comisiile speciale la deputați, proiectul n-a mai avansat deloc însă.
Salariații ar putea primi 1.500 de lei de la angajator ca să-și ia bicicletă „de serviciu”
Salariații ar putea primi de la angajator tichete de bicicletă, care ar urma să aibă un dublu scop: achiziționarea unei biciclete pentru a face naveta de acasă la serviciu și înapoi (o subvenție de 1.500 de lei o dată la trei ani) și acoperirea unei părți a costului de transport cu bicicleta (maximum 300 de lei pe an). Proiectul ce conține această măsură a trecut de Senat în 2018, era cât pe ce să fie adoptat și la deputați, însă a fost trimis înapoi la comisii. Guvernul a dat recent un punct de vedere pe acest proiect - negativ însă.
Reguli clare privind posibilitatea polițiștilor locali de a constata contravenții rutiere
Subiectul este, de ani buni, într-o continuă dispută: unii sunt de părere că legislația le permite polițiștilor locali să dea amenzi rutiere, alții sunt de părere că legislația nu poate fi interpretată în acest fel. Un proiect de lege din Parlament își propune să trateze chestiunea definitiv, prin stabilirea unor reguli clare în acest sens. Documentul a trecut tacit de senatori în 2017, dar la Camera Deputaților a rămas încă de atunci și până acum are doar un aviz de la una dintre comisiile de specialitate, deși practica reclamă demult o tranșare la nivel legislativ a disputelor din practică.
Protecții pentru împrumutați contra recuperatorilor de creanțe și executărilor silite
Patru proiecte legislative ce privesc împrumutații înregistrate în 2019 în Parlament au primit toamna trecută un vot favorabil la Senat. Ele readuc în actualitate câteva chestiuni care, în esență, au mai fost propuse în ultimii ani, dar nu au reușit să devină legi. Vorbim, mai exact, de propuneri legislative pentru consumatorii care nu mai pot face față dobânzilor excesive din contracte, care ajung să nu mai poată plăti creditele din cauza riscului valutar, pentru cei care sunt prejudiciați de cesiunile de creanțe speculative ori care sunt executați silit fără să se încerce revizuirea contractelor înainte.
Cei care nu vor respecta drepturile romilor și vor promova doctrine antițigăniste ar putea fi pedepsiți cu închisoare de până la 10 ani, prevede un proiect de lege cu măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului, adoptat tacit la Senat. Dacă deputații vor acorda un vot favorabil, propunerea ar putea intra în vigoare. Guvernul a emis deja un punct de vedere negativ asupra propunerii.
Comentarii articol (1)