Un regim special de impozitare a profitului obținut de anumite societăți care exportă bunuri este inclus într-o Propunere legislativă pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, document înregistrat recent la Senat și care are nevoie de adoptarea Parlamentului și promulgarea prin decret prezidențial pentru a-și produce efectele.
Concret, companiile cu o cifră de afaceri inferioară plafonului de 100 de milioane de euro, care obțin venituri din exportul bunurilor realizate din activitatea proprie, direct sau prin contract de comision, vor datora un impozit în cotă de 5%, redus de la 16%, așa cum este acum, pentru profitul obținut.
Potrivit proiectului de act normativ, măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019 și nu se va aplica firmelor din regiunea București-Ilfov, aceasta fiind, potrivit inițiatorilor, singura zonă din țară în care produsul intern brut (PIB)/ locuitor este de peste 75% din media Uniunii Europene. În ceea ce privește celelalte companii din țară, care se încadrează în pragul amintit și exportă bunuri proprii, acestea vor fi eligibile să beneficieze de stimulentul fiscal.
Stimulent fiscal care, în opinia inițiatorilor, ar permite IMM-urilor din țara noastră să se extindă pe piețele internaționale, aspect necesar atât pentru dezvoltarea acestor afaceri, cât și pentru economia autohtonă.
"Această măsură poate determina și o creștere a investițiilor străine directe și o repartizare mai omogenă a acestora, în condițiile în care, până acum, cea mai mare parte dintre ele s-au îndreptat către regiunea București-Ilfov", este explicat în expunerea de motive anexată proiectului de lege.
Reducerea de impozit ar urma să se calculeze lunar, iar sumele aferente să fie repartizate ca surse proprii de finanțare.
Totodată, de reducerea de impozit nu vor putea beneficia, potrivit propunerii legislative, firmelor care își desfășoară activitatea în următoarele domenii:
- sectorul siderurgic;
- sectorul cărbunelui;
- sectorul construcțiilor navale;
- sectorul fibrelor sintetice;
- sectorul transporturilor și al infrastructurii conexe;
- sectorul producerii și distribuției de energie și al infrastructurii conexe;
- sectorul agricol, al silviculturii, al pescuitului și avcavulturii;
- sectorul mineritului și al exploatării în carieră.
Nu în ultimul rând, spun inițiatorii, creșterea exporturilor ar însemna și locuri de muncă mai multe în economie și venituri mai mari pentru statul român. Iar în ceea ce privește companiile cu cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, acestea nu au cu adevărat nevoie de un astfel de avantaj fiscal, spre deosebire de firmele mici și medii, motiv pentru care vor fi excluse de la posibilitatea de a beneficia de măsură.
Atenție! Proiectul de lege nu se aplică momentan și trebuie să parcurgă un traseu legislativ pentru a intra în vigoare. Concret, documentul trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat prin decret prezidențial și să apară în Monitorul Oficial.