Antreprenorii care nu au obținut finanțare pentru proiectele depuse în sesiunea din 2017 a programului Start-up Nation România au posibilitatea de a cumpăra un proiect gata aprobat și cu contractul de finanțare semnat. Numeroase anunțuri de vânzare a unor afaceri la cheie au fost publicate în ultimele luni în cadrul publicațiilor de anunțuri online. Mulți antreprenori care au obținut finanțare nerambursabilă prin intermediul acestui program renunță la implementarea planurilor de afaceri, fiind interesați de vânzarea firmelor în schimbul a unor sume de ordinul a miilor de euro.
Persoanele care cumpără aceste proiecte trebuie să cunoască, totuși, implicațiile unei asemenea tranzacții inedite.
Prin intermediul unui comunicat de presă publicat ieri de către MMACA, se confirmă faptul că “cesiunea de acțiuni ale societăților comerciale este legală, ea neîncălcând nici legislația și nici prevederile schemei de ajutor de minimis Start-Up Nation. De altfel, identificarea unor oportunități de afaceri este o caracteristică a spiritului antreprenoriatului”.
Prin urmare, transferul afacerilor se poate realiza prin intermediul unui contract de cesiune a părților sociale ce trebuie depus la Oficiul Național al Registului Comerțului (ONRC), astfel încât tranzacția să fie înregistrată.
Astfel, cumpărătorul va prelua nu doar o societate comercială, ci și drepturile și obligațiile care rezultă din acordul de finanțare încheiat cu Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului.
În primul rând, finanțarea a fost obținută doar de către societățile ale căror asociați persoane fizice nu au mai avut afaceri înregistrate în ultimul an în același domeniu de activitate. Prin urmare, și noul proprietar al afacerii va trebui să respecte aceeași regulă.
Proiectul trebuie implementat în condițiile dorite de vechiul proprietar
Totodată, comunicatul de presă scoate în evidență faptul că “cei care preiau aceste proiecte trebuie să fie conștienți de un fapt: planul de afaceri este unul gândit pentru altcineva și nu este neapărat cel mai potrivit pentru ei. Ei vor avea obligația de a lucra cu ceva croit pe alte repere, care nu poate fi adaptat nevoilor și structurilor lor.”
Cel care cumpără un proiect gata selectat pentru finanțare, preia, de asemenea, toate obligațiile menționate în planul de afaceri la data depunerii cererii de finanțare. Astfel, proiectul trebuie să respecte întru totul următoarele obligații:
- lista achizițiilor rămâne finală, în forma în care planul de afaceri a fost aprobat;
- valoarea proiectului nu poate fi modificată;
- în funcție de descrierea făcută în cadrul planului de afaceri, locul de implementare al proiectului nu poate fi modificat sau poate fi schimbat în condiții speciale;
- noul proprietar trebuie să înființeze locurile de muncă asumate de către fostul proprietar, la același nivel de salarizare menționat în planul de afaceri și pentru aceleași categorii sociale avute în vedere la depunerea proiectului;
- noul proprietar poate rămâne legat de eventualul contract de consultanță pe care fostul proprietar l-a semnat, ceea ce poate însemna cheltuieli suplimentare pentru noul proprietar;
- noul proprietar poate fi constrâns să efectueze anumite achiziții, precum și să asigure implementarea unei tehnologii mai noi de trei ani, dacă fostul proprietar a menționat acest lucru în planul de afaceri.
Obligații în perioada de monitorizare a investiției
Chiar și după efectuarea investiției și finalizarea implementării planului de afaceri, noul proprietar va trebui să respecte mai multe obligații pentru o perioadă de trei ani de zile (perioada de monitorizare a investiției):
- finanțatorul poate efectua controale anunțate sau inopinate la sediul beneficiarului, iar noul proprietar este obligat să accepte şi să faciliteze aceste controale;
- beneficiarii acestor ajutoare financiare nerambursabile au obligația de a raporta efectele participării la programul de finanțare pentru o perioadă de trei ani, începând cu anul următor acordării alocației financiare nerambursabile (perioada 2019 - 2021);
- beneficiarii ajutorului financiar nerambursabil vor ține o evidență specifică a ajutoarelor primite și vor păstra arhiva documentelor aferente pentru o perioadă de 10 ani.
- noul proprietar nu va putea vinde echipamentele achiziționate prin implementarea proiectului în perioada de monitorizare a investiției;
- obiectul de activitate nu poate fi schimbat, iar bunurile achiziționate prin implementarea proiectului nu pot fi utilizate în alte scopuri decât cele declarate;
- locul de implementare al proiectului poate fi schimbat doar cu acordul finanțatorului;
- locurile de muncă nu pot fi reduse, iar în cazul în care posturile devin disponibile, proprietarul afacerii este obligat să le ocupe într-un termen rezonabil (în cele mai multe situații este vorba de 30 de zile).
Cazurile în care se restituie ajutorul financiar nerambursabil
În situaţia în care, pe perioada contractuală precum şi pe durata celor trei ani de monitorizare, beneficiarul ajunge în situația de închidere operațională, faliment, dizolvare sau insolvenţă, se va proceda la recuperarea ajutorului de minimis acordat prin Start-up Nation.
În cazul în care, în urma controalelor efectuate de reprezentanţii finanțatorului sau la sesizarea organelor de control abilitate ale statului, se constată că beneficiarii au făcut declaraţii incomplete şi/sau neconforme cu realitatea pentru a obţine ajutorul de minimis sau au schimbat destinaţia acestuia, sau se constată că nu mai sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în acordul de finanțare sau în schema de ajutor de minimis, finanțatorul va propune recuperarea totală a ajutorului de minimis acordat, dar şi a dobânzilor aferente.