Prin proiectul de lege se urmărea prevenirea violenţei şi abuzurilor sexuale care vizează copiii, iar castrarea chimică a celor vinovaţi (respectiv prin medicamente) ar fi fost una dintre soluţiile propuse, alături de o pedeapsă penală aferentă faptei, însă redusă.
Castrarea chimică ar fi fost, conform proiectului, o măsură de siguranță de obligare la tratament medical și s-ar fi aplicat în cazul infracțiunilor de agresiune sexuală asupra minorilor sau urmate de moartea victimei (violuri și acte sexuale cu minori). Inițiatorul nu a inclus însă în proiect și infracțiunea de agresiune sexuală când victima e minor.
Totuşi, castrarea chimică nu ar fi fost obligatorie. Inițiatorul proiectului vedea lucrurile în felul următor: dacă făptuitorul accepta castrarea, atunci limitele speciale ale pedepsei pentru fapta sa s-ar fi redus la jumătate. Dacă nu accepta, pedeapsa s-ar fi aplicat în limitele stabilite în Codul penal. "Tratamentul de castrare chimică se efectuează în secții specializate, în condiții de securitate, în regim spitalizat sau ambulatoriu pentru continuarea tratamentului în perioada pentru care făptuitorul a acceptat să-l urmeze", scria în proiect. În document mai scria că la castrare s-ar trece numai după ce există o hotărâre definitivă de condamnare, însă asta ar fi însemnat că pedeapsa nu ar mai putut fi modificată dacă condamnatul chiar era castrat chimic până la urmă.
E important să precizăm că procedura de castrare chimică nu presupune o intervenție chirurgicală și este reversibilă, adică efectele ei pot fi "anulate" ulterior.
Acesta este al doilea proiect legislativ recent privind castrarea chimică a pedofililor care nu a trecut de Parlament, un altul fiind respins definitiv în 2015.
În același proiect se mai regăsea și următoarea propunere: "Se interzice publicarea de articole în presă sau prin intermediul rețelelor informatice ce implică acțiuni de instigare la violență cercetate pentru pedofilie, faptă pedepsită de art. 368 Cod Penal". Reamintim că pedofilia, sub acest nume, nu există ca faptă penală, ci se referă la o problemă psihică, ce nu presupune neapărat că pedofilul ajunge să facă o faptă penală. Am detaliat acest subiect aici.
Atenție! Proiectul de lege privind castrarea chimică NU se poate aplica. Din moment ce proiectul a fost respins definitiv de Camera Deputaților (Camera decizională în acest caz), asta înseamnă că acesta își încetează traseul legislativ.
Comentarii articol (3)