În urma transferului CAS și CASS în totalitate în sarcina salariaților, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2018, anumiți salariați încadrați atât la stat, cât și la privat cu normă parțială riscau să le scadă salariile nete.
Astfel, Guvernul a publicat aseară în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență nr. 3/2018, care se aplică deja și a rezolvat problema tuturor salariaților part time, nu doar pentru bugetari, așa cum se dorea inițial. Concret, Codul fiscal a fost modificat astfel încât salariații part time să datoreze CAS și CASS la nivelul veniturilor obținute, iar diferența de contribuții până la nivelul salariului minim brut să fie suportată de angajator în numele lucrătorilor.
„În cazul persoanelor fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, pentru care nivelul CAS și CASS datorat nu poate fi mai mic decât nivelul contribuțiilor aferente salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţiile, se propune completarea prevederilor Codului fiscal în sensul că acești angajați suportă CAS și CASS la nivelul venitului brut realizat efectiv, iar diferența de contribuții până la nivelul contribuțiilor sociale aferente salariului minim brut pe țară se suportă de către angajator/plătitorul de venit, în numele angajatului”, era explicat în nota de fundamentare ce a însoțit OUG nr. 3/2018 în forma sa de proiect.
Măsura aplicabilă atât pentru bugetarii part time, cât și pentru salariații cu normă parțială din mediul privat se aplică începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2018.
Începând din a doua parte a anului trecut, pentru salariații part time trebuie achitate CAS și CASS la nivelul salariului minim brut. Din ianuarie 2018, odată cu transferul CAS și CASS în totalitate în sarcina angajaților, exista riscul ca salariaților part time să le scadă salariile nete, dacă nu li s-au majorat în mod corespunzător salariile brute.
În esență, până în decembrie 2017 plata majorată era datorată de angajator, dar din ianuarie 2018 a fost transferată salariaților, din acest motiv apărând problema salariaților part time care se puteau trezi cu salarii brute mai mici decât taxele salariale datorate la stat. Sau, mai simplu spus, salariații part time ar fi trebuit să vină cu bani de salariu de acasă, din moment ce ar fi avut venituri salariale negative.