Atunci când angajează șomeri, ucenici ori stagiari, legislația aferentă obligă la îndeplinirea unor obligații precum notificări către agențiile de forță de muncă sau rigori contractuale legate de durata muncii, de salariu ș.a. Dacă nu îndeplinesc aceste obligații, angajatorii riscă amenzi ce pot ajunge, de la caz la caz, până la 10.000 de lei pentru fiecare neregulă.
Partea bună e că, acum că Legea prevenirii nr. 270/2017 se poate aplica efectiv, dacă se află la prima abatere, angajatorii scapă de aceste amenzi. Să le luăm pe rând.
Potrivit Legii nr. 76/2002, angajatorii riscă amenzi între 3.000 și 5.000 de lei dacă nu transmit la agențiile în raza cărora își au sediul/domiciliul toate locurile de muncă vacante, în termen de cinci zile lucrătoare la vacantarea lor. De asemenea, ei trebuie să și notifice agențiile când aceste locuri de muncă vacante se ocupă, tot sub sancțiunea amenzii. Aceeași amendă se aplică și pentru neîndeplinirea obligațiilor de comunicare a datelor și informațiilor solicitate în scris de agenții.
Apoi, angajatorii mai au și obligația de a anunța agențiile, în termen de trei zile, atunci când angajează beneficiari ai indemnizației de șomaj. Dacă nu fac asta, ei riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
În Legea nr. 279/2005 există anumite obligații pentru angajatorii care lucrează cu ucenici și pe care, dacă nu le îndeplinesc, riscă amenzi de câte 10.000 de lei. De exemplu, angajatorii pot încheia contracte cu ucenicii numai în anumite condiții (cumulative): ucenicii au măcar 16 ani, fac demersuri ca să-și caute de muncă, nu au calificare pentru ocupația în care se încadrează ca ucenici și îndeplinesc condițiile de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă.
Angajatorul mai poate fi amendat cu 10.000 de lei și dacă încheie un contract de ucenicie pe o durată care nu îndeplinește rigorile din Legea nr. 279/2005.
De asemenea, câteva amenzi între 1.000 și 2.000 de lei sunt prevăzute în Legea nr. 335/2013 pentru cei care lucrează cu stagiari și care folosesc stagiarii pentru alte activități decât cele din fișa postului lor, nu le dau certificatele/adeverințele de stagiu, nu respectă termenul maxim de stagiu de șase luni sau nu le acordă salariul (negociat) pentru un program de opt ore pe zi.
Ca urmare a aplicării Legii prevenirii, angajatorii care încalcă obligațiile de mai sus pot scăpa inițial de amendă, adică la prima abatere, însă vor trebui să remedieze problema în termen de 90 de zile de când li se pune în vedere acest lucru. Mecanismul Legii prevenirii presupune că beneficiul iertării de amendă nu se poate aplica decât o dată la trei ani.
În acest material, redacția avocatnet.ro a prezentat alte exemple de fapte pentru care firmele cu angajați scapă prima oară doar cu avertisment.