Angajatorii care au locuri de muncă neocupate, conform Legii 76/2002, au obligația de a comunica agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București toate locurile de muncă vacante, în termen de cinci zile lucrătoare de la vacantarea acestora.
De asemenea, au obligaţia să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă teritoriale, ocuparea locurilor de muncă vacante care au fost comunicate în termen de o zi de la data ocupării acestora, în condiţiile legii.
În cazul încălcării acestor termene, amenzile sunt între 3.000 și 5.000 lei.
De asemenea, angajatorii care au încadrat în muncă persoane din rândul beneficiarilor de indemnizaţii de şomaj au obligaţia de a anunţa în termen de trei zile agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă la care aceştia au fost înregistraţi.
Nerespectarea acestei obligații poate atrage amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
Potrivit Legii nr. 279/2005, angajatorii care lucrează cu ucenici trebuie să respecte anumite condiții (cumulative) atunci când încheie contracte cu aceștia, respectiv: ucenicii au măcar 16 ani, fac demersuri ca să-și caute de muncă, nu au calificare pentru ocupația în care se încadrează ca ucenici și îndeplinesc condițiile de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă. În caz contrar, sancțiunile sunt de 10.000 de lei.
Atenție! Angajatorul mai poate fi amendat cu 10.000 de lei și dacă încheie un contract de ucenicie pe o durată care nu îndeplinește rigorile din Legea nr. 279/2005. Durata contractului de ucenicie variază între 6 și 36 de luni, în funcție de nivelul de calificare pentru care ucenicul urmează să se pregătească.
În cazul angajatorilor care lucrează cu stagiari și pe care îi folosesc pentru alte activități decât cele din fișa postului lor, nu le dau certificatele/adeverințele de stagiu, nu respectă termenul maxim de stagiu de șase luni sau nu le acordă salariul (negociat) pentru un program de opt ore pe zi, pot fi sancționați cu amenzi între 1.000 și 2.000 de lei, conform Legii nr. 335/2013.
Angajatorii pot scăpa de amendă la prima abatere
Poate toate încălcarea obligațiilor menționate mai sus, angajatorii pot evita inițial aplicarea unei amenzi, în baza Legii prevenirii nr. 270/2013, cu condiția să fie la prima abatere și să corecteze problema în termen de 90 de zile de la notificare. Acest beneficiu al scutirii de amendă poate fi acordat o singură dată într-un interval de trei ani.
Practic, principiul Legii prevenirii permite firmelor să evite amenzile pentru anumite fapte contravenționale, dacă respectă termenul de remediere. În acest sens, Legea nr. 270/2017, completată de HG nr. 33/2018, reglementează procedura de aplicare a sancțiunilor. Inspectorii pot aplica un avertisment, însoțit de un plan de remediere, care va include măsuri pentru corectarea abaterii și un termen de remediere de maximum 90 de zile calendaristice dar există și situații în care avertismentul poate fi aplicat fără un plan de remediere.
Inspectorii aplică un avertisment fără un plan de remediere în cazurile în care, pe parcursul controlului, contravenientul își îndeplinește obligațiile legale sau dacă abaterea nu este una continuă. În plus, avertismentul poate fi acordat chiar și în cazul în care contravențiile prevăzute în anexa HG 33/2018 exclud în mod expres aplicarea sancțiunii sub forma unui avertisment.
Mai multe informații despre cum funcționează mecanismul Legii prevenirii și ce alte contravenții care intră sub incidența acestei legi, găsiți în articolul de aici.
Comentarii articol (1)