avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incadrare -ucenic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incadrare -ucenic

Buna ziua
va rog imi puteti explica ce modificari au intervenit la legea privind ucenicia
in cazul in care o societate (domeniu de activitate : Activităţi de realizare a soft-ului   la comandă (software orientat client) doreste sa incadreze un tanar absolvent si care nu a mai fost angajat, ce pasi trebuie sa parcurga ca sa-l poata incadra ca si ucenic, si ce facilitati implica pt societate cat si pt viitorul angajat?
la ce nivel de ucenicie trebuie incadrat? si ce inseamna acestea? am inteles ca ar fi nivelul 1,2 3 si 4
Cel mai recent răspuns: Daliborka , utilizator 15:56, 17 Iulie 2017
1. Legea 279/2005
art. 6
(1) Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia o persoană fizică, denumită ucenic, se obligă să se pregătească profesional și să muncească pentru și sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obligă să îi asigure plata salariului și toate condițiile necesare formării profesionale.
(2) Încheierea, executarea, modificarea, suspendarea și încetarea contractului de ucenicie se fac în condițiile respectării reglementărilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la ucenicie și la contractul individual de muncă.
(3) Contractul de ucenicie se încheie obligatoriu în formă scrisă, în limba română, și se înregistrează în termen de 20 de zile la inspectoratul teritorial de muncă județean, respectiv al municipiului București. Obligația de încheiere a contractului de ucenicie, în formă scrisă, revine angajatorului.
(4) Anterior începerii activității, contractul de ucenicie se înregistrează și în registrul general de evidență a salariaților, care se transmite inspectoratului teritorial de muncă.
(5) Pe lângă elementele obligatorii ale contractului individual de muncă, contractul de ucenicie cuprinde și următoarele clauze referitoare la:
a) denumirea calificării pe care urmează să o dobândească ucenicul;
b) denumirea furnizorului de formare care desfășoară programul de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă;
c) numele coordonatorului de ucenicie și calificarea acestuia;
d) locul/locurile în care se desfășoară activitatea de formare profesională;
e) durata necesară pregătirii teoretice și practice prin ucenicie la locul de muncă;
f) obligațiile suplimentare ale angajatorului;
g) obligațiile ucenicului;
h) alte clauze, potrivit legii.
(6) Obligațiile suplimentare ale angajatorului sunt:
a) să asigure ucenicului toate drepturile pe care i le conferă un contract de muncă încheiat pe durată determinată proporțional cu timpul lucrat;
b) să asigure ucenicului pregătirea practică necesară calificării în care ucenicul se formează profesional;
c) să asigure ucenicului accesul la pregătirea teoretică și practică corespunzătoare programului de formare profesională, finalizat cu certificat de calificare profesională a adulților, în condițiile Ordonanței Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
d) să asigure finanțarea programului de formare profesională a ucenicului, dacă acest program nu este finanțat din alte surse.
(7) Obligațiile ucenicului sunt:
a) să desfășoare activitatea în conformitate cu prevederile contractului de ucenicie;
b) să participe la pregătirea teoretică și practică corespunzătoare programului de formare profesională, finalizat cu certificat de calificare profesională a adulților, în condițiile Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
c) să susțină și să promoveze examenul de absolvire la terminarea stagiilor de pregătire teoretică și practică, pentru obținerea certificatului de calificare profesională.
(8) Drepturile și obligațiile angajatorului și ale ucenicului se stabilesc prin contractul de ucenicie, completat cu prevederile din contractul colectiv de muncă aplicabil și ale regulamentelor interne, după caz.
.....

2. Art.9 - de la 01.08.2017
(1) Durata contractului de ucenicie se stabilește în funcție de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, fără a putea fi mai mică de:
a) 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2;

b) 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3;

c) 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4.

(2) Ucenicul poate fi supus unei perioade de probă care nu va depăși 30 de zile lucrătoare.
....

3. Ucenicia la locul de muncă se organizează pentru nivelurile de calificare 2, 3 și 4, stabilite conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 918/2013 privind aprobarea Cadrului național al calificărilor, cu modificările ulterioare.

Legea 279/2005
[ link extern ]

4. De azi, cei care angajează stagiari pot primi mai mulți bani de la stat
www.avocatnet.ro/content/art...
Multumesc
in cazul prezentat mai sus, s-ar incadra la nivelul 4?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am și eu o întrebare as dori sa devin ucenica la un salon de ... Anairam09 Anairam09 Am și eu o întrebare as dori sa devin ucenica la un salon de înfrumusețare ce obligații are angajatorul fata de un ucenic ? Se plătește postul de ... (vezi toată discuția)
Contract de ucenicie anisu anisu va rog sa imi dati cat mai multe detalii privind intocmirea unui contract de ucenicie la locul de munca (clauze , de ce trebuie tinut cont, remuneratie, ... (vezi toată discuția)
Ucenicia de la locul de munca katy_ru38 katy_ru38 persoana care pregateste ucenicul, poate fi fara autorizatie de formator de formare profesionala? [Mesaj editat - Vă rog să nu mai scrieți exclusiv cu ... (vezi toată discuția)