În acest articol încerc să-ți explic ce posibile configurații poți avea pentru un sistem care are ca destinație minatul de monede virtuale. În acelasi timp o să-ți arăt și și cât de profitabil poate fi minatul în functie de fiecare configurație și la cursul criptomonedelor actuale.
De la început aș vrea să menționez că scopul acestui articol nu este să îndemne oamenii să cumpere și mai multe plăci video care și asa nu sunt disponibile pe piață. Dimpotrivă, să prezinte unele estimări, astfel încât să poți vedea cât timp îți va lua să îți recuperezi investiția și când vei putea face și profit, dacă visezi la averi din Bitcoin.
Calculele de mai jos le-am făcut pe altă monedă decât Bitcoin, pentru că e cea care înregistrează acum cele mai mari scăderi. Totodată, minatul de Bitcoin nu mai e avantajos, dar poți raporta valorile lui la alte monede.
Cel mai ieftin sistem de minat monede virtuale
Prima configurație, low-end sau o investiție mică, este sistemul „minerului“ sărac.
Sistemul va avea nevoie de o placă de bază cu două porturi PCI Express x1 pentru a lega cele două plăci video Nvidia GTX 1060 cu 6GB VRAM. Nu recomand achiziționarea variantei cu 3GB VRAM, deoarece poate fi limitată de unii algoritmi de minare. Cu dificultatea care crește exponențial probabil că în viitor nici nu va mai exista posibilitatea de a mina cu astfel de plăci video.
Restul sistemul constă dintr-un procesor low-end Intel Celeron G3930, 4GB RAM DDR4 și o sursă Sirtec certificată 80+Bronze care ar trebui să ofere un curent constant și în siguranță dat fiind că sistemul va rula 24/7. Sistemul de operare poate fi rulat și de pe un stick USB, astfel că am decis să elimin unitatea de stocare.
Costul total e de aproximativ 5.000 lei, la care mai adaugi două adaptoare pentru PCI Express x1 pentru a monta plăcile video.
Totalul este undeva la 5.100 lei.
Poți mina Zcash cu acest sistem, deoarece oferă o performanță destul de bună. Nvidia GTX 1060 6GB VRAM ar trebui să ofere un hashrate de 320/s (de notat că acesta se va diminua cu trecerea timpului deoarece dificultatea va crește).
Astfel că avem o putere de hash de aproximativ 640 h/s și un consum de aproximativ 250 wați cu cele două plăci video Nvidia GTX 1060. Cursul Zcash este de aproximativ 375 de dolari și am pus un cost per Kwh de aproximativ 0,5 bani (acesta variază în funcție de zonă și contract). Găsești sistemul aici.
În final, avem un profit săptămânal de aproximativ 21 de dolari, un profit lunar de 90 de dolari și unul anual 1.095 de dolari, adică aproximativ 4.000 lei după ce scădem curentul. După un an de zile generezi aproximativ 3,7 Zcash. În acest context, cu un curs destul de scăzut pentru Zcash, nu ai avea profit nici după 12 luni de minat.
Pentru mai multe informații pe acest subiect, te invităm să citești articolul complet disponibil pe www.playtech.ro.
Comentarii articol (2)