Mihai Tudose anunţă remanierea Guvernului. Cinci miniştri ar putea pleca
Premierul Mihai Tudose confirmă că se pregăteşte o remaniere a Guvernului şi că ar fi vorba despre cinci miniștri.
Remanierea ar urma să se întâmple în această săptămână.
Șeful Guvernului a reiterat faptul că va cere plecarea din Guvern a cinci membri ai cabinetului său. În acest context, întrebat dacă va cere plecarea din Executiv a miniștrilor Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Viorel Ilie, prim-ministrul a precizat: "Ați înțeles bine (...) Mai am încă doi colegi pe care îi voi ruga să părăsească Guvernul, (...) din cauza lipsei de performanță", scrie Agerpres.
De asemenea, întrebat dacă este pregătit să plece de la conducerea Guvernului, în cazul în care PSD nu acceptă remanierea celor cinci miniștri, Tudose a răspuns: "Nu pot să-mi asum să merg în continuare cu ceva ce eu spun că nu merge".
"Voi lua măsuri dure, dar necesare", a spus premierul.
Premierul: Toate salariile bugetarilor vor creşte. Majorarea este sustenabilă
Premierul a susţinut, luni seară, că toate salariile bugetarilor vor creşte de la 1 ianuarie, precizând că câteva "reglaje fine", în special în sistemul de sănătate. El a mai spus că Guvernul nu va mai lua niciun leu de la FMI.
"Da, va fi aplicată legea salarizării, nu vor scădea. Poate am greşit şi noi pierzându-ne în explicaţii. Când omul vrea un mesaj foarte clar. Da, în mediul privat, salariile nu vor scădea, pot să crească chiar. În ceea ce priveşte angajaţii la stat, bugetarii, toate salariile vor creşte. Vom merge pe câteva reglaje fine, în special în sistemul de sănătate, acolo unde sunt nişte sporuri. Acolo au fost şi nişte exagerări, au recunoscut-o şi sindicaliştii, unde se ajungeau la salarii de patru ori mai mari. Lucrurile nu pot continua aşa. Ele vor intra în normalitate", a declarat Tudose, citat de News.ro.
El a susţinut că această creştere a salariilor este sustenabilă.
Premierul a mai spus că nu va mai lua "niciun leu" de la FMI.
Riscuri tot mai reale pentru monedele virtuale
Valoarea de piaţă a criptomonedelor a crescut de opt ori în acest an, iar dacă ritmul continuă, anul viitor ar fi îndeajuns de mari încât să poată trimite unde de şoc pe pieţele financiare clasice. Bitcoin şi celelalte cripto-monede sunt aproape să devină o parte importantă a tranzacţionării, spun analiştii citaţi de Wall Street Journal, doar că speculaţia, principalul motiv al creşterii, e şi cel mai mare risc. Monedele virtuale cad cu aceeaşi viteză cu care cresc, iar dacă se integrează mai adânc în pieţele financiare, riscurile se transferă la alţi jucători, indiferent dacă investesc sau nu în bitcoin.
O prăbuşire a bitcoin-ului astăzi s-ar simţi deja dincolo de lumea cripto-monedelor. Multe start-up-uri de tehnologie ar putea suferi fiindcă se bazează pe bitcoin ca mijloc de finanţare. Unele dintre cele mai mari companii IT sunt expuse direct.
La Nvidia aproape 7% din încasări vin din minarea de bitcoini. E o porţiune îndeajuns de mare să se simtă în vânzările sale de procesoare dacă apetitul pentru monede virtuale scade.
O prăbuşire a criptomonedelor nici nu e greu de imaginat. La 1 ianuarie, un bitcoin costa mai puţin de 1.000 de dolari. Acum e peste 4.500, dar drumul a fost cu multe căderi. Chiar luna trecută valoarea sa a scăzut cu o treime în numai două săptămâni. Sentimentul în ceea ce priveşte cripto-monedele pendulează între extreme - pe de-o parte sunt cei care spun că bitcoin e o fraudă, dincolo, cei care spun că e moneda viitorului.
Comentarii articol (0)