Legea prevenirii a intrat în vigoare de luna trecută, dar abia de curând se poate aplica efectiv, pentru că lista cu amenzi de care firmele și persoanele fizice scapă la prima abatere a fost adoptată cu întârziere și a intrat în vigoare zilele trecute. E vorba de Hotărârea Guvernului nr. 33/2018, iar lista cuprinde și amenzi din domeniul agriculturii.
Pe scurt, iertarea de amendă se aplică doar o dată în trei ani, iar cel care ar fi trebuit amendat va avea la dispoziție un termen de 90 de zile ca să-și remedieze problema. Dacă nici după acest termen nu se va pune în acord cu legea, atunci va fi amendat.
Găsim în listă, de exemplu, unele amenzi din Legea nr. 312/2003 privind producerea și valorificarea legumelor. Micii producători, persoane fizice, care comercializează legume în piețele stradale sau tradiționale au obligația dovedirii calității de producător și a prezentării produselor în condiții de calitate și igienă. Dacă încalcă această obligație, ei riscă amenzi de la 1.000 lei la 5.000 lei.
Legea nr. 297/2013 pentru domeniul laptelui și produselor lactate prevede unele amenzi de câteva sute, până la 1.000 de lei pentru nerespectarea unor condiții contractuale între producător și prim-cumpărător, cum ar fi, de pildă, forma scrisă a contractului. La fel și pentru refuzul oricăruia dintre aceștia de a primi organele de control ori în cazul netransmiterii de către prim-cumpărător a informațiilor referitoare la cantitatea de lapte crud care le-a fost livrată în cursul fiecărei luni.
Apoi, în Legea viei și vinului nr. 164/2015 sunt prevăzute amenzi între 8.000 și 12.000 de lei pentru:
- încălcarea prevederilor privind nerespectarea condițiilor de comercializare a vinului vrac;
- încălcarea prevederilor legale privind expunerea spre comercializare ori comercializarea vinurilor;
- încălcarea prevederilor privind omisiunea sau înscrierea de date incomplete sau eronate;
- omisiunea înscrierii sau înscrierea de date inexacte în registrele de evidență a produselor vitivinicole;
- încălcarea prevederilor privind comercializarea unui produs sub o mențiune tradițională pe care nu este îndreptățit să o poarte ș.a.
Ca și în cazurile de mai sus, pentru aceste amenzi se va aplica Legea prevenirii la prima abatere de acest fel.
Și apicultura e trecută pe listă, prin raportare la Legea apiculturii nr. 383/2013, unde există amenzi de câteva zeci sau sute de lei pentru necompletarea carnetului de stupină, neidentificarea stupilor, lipsei panoului de identificare sau în cazul vânzării materialului biologic apicol de elită și multiplicare neautorizat. Niciuna dintre aceste amenzi nu urcă peste 150 de lei însă.
În fine, monta clandestină și menținerea de reproducători masculi necastrați cu intenția de a fi folosiți la monta clandestină, fapte care se pedepsesc cu amenzi între 500 și 1.500 de lei și între 250 și 500 de lei, vor fi și ele iertate la prima abatere. Amenzile acestea se regăsesc în Legea nr. 72/2002.