Obligația firmelor de a asigura paza bunurilor ori valorilor deținute este inclusă în Legea nr. 333/2003, analiza de risc la securitate fizică fiind un document obligatoriu pentru toate firmele, indiferent de natura capitalului social.
Până acum, realizarea acestei analize era obligatorie doar pentru societățile înființate începând cu 12 iunie 2012, cele care trebuie să aibă documentul chiar de la momentul începerii activității.
În schimb, companiile înființate înainte de data amintită au avut mai mult timp la dispoziție să facă rost de document. Concret, 1 iulie 2018 este termenul-limită până la care toate firmele trebuie să aibă realizată analiza de risc.
De altfel, lipsa analizei de risc la securitate fizică se poate sancționa cu amenzi de până la 20.000 de lei, potrivit reglementărilor în vigoare la acest moment. Însă, de la caz la caz, necesitățile de asigurare a securității fizice pot fi mai multe, iar nerespectarea măsurilor care se impun, ca urmare a acestei analize, pot aduce amenzi suplimentare. Politiștii, jandarmii, precum și primarii sau împuterniciți ai acestora sunt cei care trebuie să verifice dacă entitățile respectă sau nu legea privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.
Medic dentist, amendat cu 10.000 de lei pentru lipsa analizei de risc
Recent, un medic stomatolog din București a povestit cum a fost amendat de Poliție cu 10.000 de lei pentru că a „favorizat infractorul prin neefectuarea analizei de risc la securitatea fizică a apartamentului”.
Concret, doctorul a notificat Poliția după ce a semnalat o spargere în propriul cabinet stomatologic. Mai mult, acesta le-a pus polițiștilor la dispoziție, drept dovezi, imaginile surprinse de camerele de supraveghere, care confirmau practic furtul.
"Am trimis imaginile Poliției, imagini clare cu chipul autorului care, după spusele lor, mai spărsese câteva cabinete în aceeași seară și așteptam să ne sune cineva să ne spună că l-au găsit și că poate lucrul asta ni s-a datorat și nouă, că de, l-am surprins în acțiune. Când colo, la o săptămâna după, am primit un proces verbal, cu o amendă de 10.000 de lei, cum că am favorizat spargerea apartamentului prin neefectuarea analizei de risc la securitatea fizică a apartamentului, lucru de care n-aveam habar că trebuie făcut și de care n-am fost nici informați", a scris dentistul pe pagina personală de Facebook.
Potrivit aceleiași surse, cabinetul funcționează din noiembrie 2012. Și cum obligația realizării analizei de risc la securitate fizică revine tuturor societăților înființate după momentul 12 iunie 2012, rezultă că polițiștii au avut temeiul legal pentru amendarea antreprenorului. Rămâne de văzut cum va fi soluționat și furtul în sine.
Notă: Analiza de risc se face fie la structuri de specialitate, fie la experți abilitați în domeniu (persoane fizice autorizate, firme). Costurile realizării unei analize de risc pornesc de la 400 de lei, însă acestea diferă în funcție de mai mulți factori, precum suprafața obiectivului ori complexitatea activității, așa cum am detaliat aici. Totodată, este bine de știut că analiza de risc este obligatorie chiar dacă există contract încheiat cu o firmă de pază.