Obligația firmelor de a asigura paza bunurilor și protecția persoanelor este inclusă în Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, analiza de risc la securitate fizică fiind un document obligatoriu pentru toate firmele, indiferent de natura capitalului social. Însă detaliile cu privire la efectuarea analizei se regăsesc în Hotărârea Guvernului nr. 301/2012.
Realizarea acestei analize este obligatorie deocamdată doar pentru societățile înființate începând cu 12 iunie 2012, ele trebuind să aibă documentul chiar de la momentul începerii activității.
Nici firmele înființate înainte de 12 iunie 2012 nu scapă de obligația efectuării acestei analize, doar că ele au avut un termen mai lung de conformare, termen care a tot fost amânat. Ultima actualizare a HG nr. 301/2012 arată că termenul-limită de conformare cu privire la analiza de risc pentru aceste firme este chiar vara aceasta - 1 iulie 2018.
Lipsa analizei poate aduce amenzi firmelor, chiar recent redacția noastră a prezentat cazul unui medic stomatolog care a fost sancționat de polițiști cu 10.000 de lei amendă pentru că nu și-a îndeplinit această obligație (culmea, a fost amendat chiar cu ocazia raportării unui furt!).
Dar HG nr. 301/2012 prevede mai multe sancțiuni pentru firmele care nu își îndeplinesc obligațiile privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor. În continuare, vă prezentăm care sunt cele mai importante dintre acestea.
Nerespectarea măsurilor minimale de securitate prevăzute pe zone funcționale și categorii de unități, conform HG nr. 301/2012, poate aduce firmelor vizate amenzi între 2.000 și 5.000 de lei. Aceleași amenzi sunt prevăzute și pentru neimplementarea măsurilor stabilite prin analiza de risc.
Firmele care nu adoptă măsurile de securitate în conformitate cu analiza de risc efectuată de cei abilitați în acest sens (structuri de specialitate sau prin experți abilitați, care dețin competențe profesionale dobândite pentru ocupația de evaluator de risc la securitatea fizică) sunt pasibile de amenzi de la 10.000 lei la 20.000 lei.
La obiectivele cu program permanent în care pe timpul nopții își desfășoară activitatea un singur angajat, conducătorii unităților au obligația de amenajare și folosire a ghișeelor care să asigure protecția la atacuri manuale asupra casierului sau să instituie post de pază fizică. Cei care nu se achită de această obligație riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
Notă: Analiza trebuie făcută chiar și de firmele care au deja un contract cu o firmă de pază și protecție.
Aceeași HG nr. 301/2012 impune și depunerea planului de pază la unitatea de poliție din zona obiectivului, cu cel puțin 24 de ore înainte de instituirea pazei potrivit contractului de prestări de servicii ori deciziei conducerii, în cazul pazei proprii. Nerespectarea acestei obligații poate aduce amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
Cei care nu și-au făcut încă această analiză încă mai au timp să se conformeze legii. În acest material, redacția noastră prezenta ce documente sunt necesare la întocmirea ei.