În discuția referitoare la paza bunurilor și a persoanelor în contextul Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor și a actului subsecvent în aplicarea acesteia, Hotărârea Guvernului nr. 301/2012, principala sperietoare pentru micile afaceri este efectuarea analizei de risc la securitate fizică. Reamintim că, dacă acum e obligatorie doar pentru anumite firme, din vară sfera obligativității se va lărgi (detalii pe acest subiect, aici).
Dacă te numeri printre afacerile obligate la efectuarea acestei analize, preocuparea referitoare la asigurarea măsurilor de pază a bunurilor și persoanelor nu trebuie să se termine la efectuarea analizei. Da, a avea documentul te poate scuti de o amendă cu multe zerouri, dar nu e făcută doar pentru a mai bifa un document pe listă.
Analiza cuprinde măsuri ce trebuie luate la nivelul unității respective, iar luarea acestor măsuri este obligatorie, nu recomandată. De altfel, potrivit HG nr. 301/2012, neimplementarea măsurilor stabilite prin analiza de risc poate aduce o amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei.
Prima amendă pe care o prevede însă HG nr. 301/2012 este referitoare la un concept existent de dinainte să vorbim de analiza de risc: măsurile minimale de securitate ce trebuie luate de o entitate obligată la luarea măsurilor de pază și securitate a bunurilor, valorilor și persoanelor, potrivit legii. Cei care nu iau nici măcar aceste măsuri minimale riscă amenzi între 2.000 și 5.000 de lei.
Notă: Reamintim că Legea nr. 333/2003 vizează, în afară de autoritățile și instituțiile publice, societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, indiferent de natura capitalului social, precum și alte organizații care dețin bunuri ori valori cu orice titlu.
În continuare, abonații premium avocatnet.ro pot afla mai multe informații despre:
- zonele unde există obligația de a lua măsurile de securitate impuse de lege;
- de ce e important să pornească discuția și din perspectiva obiectului de activitate al firmei;
- cum se procedează cu afacerile deschise într-un centru comercial sau într-o clădire cu mai multe unități.
Zone unde ești obligat să iei măsuri de securitate
Cerințele minimale de securitate sunt cuprinse în aceeași HG nr. 301/2012, într-una dintre anexele sale.
"Conducătorii unităților deținătoare de bunuri și valori au obligația de a identifica și stabili zonele funcționale, corespunzător activității desfășurate, și de a adopta măsuri necesare asigurării protecției vieții, integrității persoanelor și siguranței valorilor", scrie în această anexă.
Nu există, evident, o rețetă aplicabilă tuturor firmelor, pentru că fiecare are un sediu care arată altfel. În anexă sunt identificate mai multe zone funcționale pentru care e obligatorie luarea unor măsuri de securitate, mai exact: zona de acces și cea perimetrală, zona de tranzacționare (dacă există), zona de depozitare (dacă există), zona de expunere (de la caz la caz), zona de transfer, zona de procesare (dacă există), zona echipamentelor de securitate, cea pentru tranzacții cu automate bancare, dar și orice alte zone cu regim de securitate ridicat. Din enumerarea de mai sus, fiecare afacere bifează mai multe sau mai puține zone.
În anexă scrie, de pildă, că ușile și ferestrele exterioare trebuie să aibă încuietori de siguranță pentru a se asigura întârzierea pătrunderii neautorizate în spațiul unității, cu excepția obiectivelor în care este instituită paza fizică și a celor cu program permanent.
"În afara programului de lucru, expunerea bunurilor și valorilor prin intermediul unor suprafețe vitrate exterioare este permisă doar în situația în care suprafața vitrată prezintă rezistență la atacuri manuale sau se află în imobile asigurate cu posturi de pază fizică", mai cuprinde, în acest sens, anexa de la HG nr. 301/2012.
Cerințe distincte, în funcție de obiectul de activitate
Apoi, există cerințe minime de securitate în funcție de categoria din care face parte unitatea ce se vrea protejată. De exemplu, societățile comerciale care au ca obiect de activitate schimbul valutar sau amanetarea au obligații specifice, la fel și sălile de jocuri.
De exemplu, la societățile comerciale cu suprafețe mai mari de 500 de metri pătrați e necesar ca, în timpul programului de lucru, cel puțin, să existe un paznic.
"Pentru centrele de procesare a numerarului, măsurile de securitate vor cuprinde, suplimentar față de măsurile prevăzute la art. 9 (adică măsurile impuse băncilor - n.red.), paza fizică înarmată, protecția mecanofizică și supravegherea electronică perimetrală a imobilului și obiectivului", se prevede în anexă.
Afacerile din aceeași clădire - cum se procedează?
În discuțiile referitoare la efectuarea analizei de risc la securitate fizică s-a ridicat de câteva ori întrebarea referitoare la spațiile din centrele comerciale și cum se iau măsurile de securitate și pază acolo.
HG nr. 301/2012 oferă însă câteva lămuriri utile pe acest subiect, mai exact: "Unitățile care își desfășoară activitatea în aceeași incintă, imobil sau perimetru, pot adopta în comun măsurile de securitate prevăzute de lege". Cum anume se pot lua aceste măsuri la comun:
- dacă toate se încadrează în aceeași categorie de cerințe minimale, se vor conforma împreună acestora; adoptarea măsurilor și reprezentarea în fața autorităților se asigură de către conducătorul stabilit de comun acord;
- dacă se încadrează în categorii cu cerințe minimale de securitate diferite sau una dintre ele nu are cerințe minimale de securitate, se vor adopta în comun cerințele corespunzătoare celei mai stricte categorii; adoptarea măsurilor și reprezentarea în fața autorităților se asigură de către conducătorul unității care are cele mai stricte cerințe de securitate.
Important! Același act normativ prevede că însăși efectuarea analizei de risc la securitate se poate realiza, în cazurile de mai sus, pentru întreaga incintă, imobil sau perimetru, deci nu e obligatoriu ca fiecare afacere să aibă analiza ei.