Celor două forme de exercitare a profesiei de notar, biroul individual și societatea profesională, ar urma să li se mai adauge și o a treia formă, biroul public, dacă Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr.36/1995 va intra în vigoare.
Vorbim de o propunere recent înregistrată la Parlament, care trebuie să fie dezbătută și votată în ambele Camere. Ca să intre în vigoare, trebuie să fie adoptată de parlamentari, să fie aprobată de șeful statului prin decret și publicată apoi în Monitorul Oficial.
Ce vor inițiatorii acestui proiect? Ca în cadrul biroului public notarial să lucreze notari de stat, angajați cu studii superioare și personal auxiliar.
De ce ar fi nevoie de notari de stat și birouri publice? În succinta expunere de motive a propunerii se invocă onorariile foarte mari pe care le practică acum notarii, România aflându-se în top cu aceste sume în raport cu alte 20 de state europene analizate (un român ar plăti, conform inițiatorilor, de 14 ori mai mult decât un neamț pentru aceleași servicii).
"Prin actul normativ inițiat propunem deschiderea pieței notarilor ca alternativă la intensificarea competiției și eliminarea eventualelor înțelegeri în stabilirea onorariilor. În acest moment notarii nu își fac concurență unii altora, așa că la orice cabinet am merge, același onorariu ni se cere pentru același serviciu", potrivit expunerii.
Atenție! Propunerea legislativă privind notarii de stat NU se aplică încă. Pentru a intra în vigoare, trebuie adoptată în Parlament, aprobată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.