Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, pusă recent în dezbaterea deputaților, vizează modificarea modului în care Guvernul emite ordonanțe de urgență. Pentru a se putea aplica, propunerea legislativă are nevoie de acordul parlamentarilor, de semnătura președintelui statului și de publicarea în Monitorul Oficial.
Mai exact, în procedura de emitere a ordonanțelor de urgență ar putea fi implicată și Curtea Constituțională. Astfel, potrivit propunerii legislative, Curtea Constituțională “verifică, din oficiu și de îndată, îndeplinirea criteriilor privind constituționalitatea urgenței invocate pentru emiterea ordonanței de urgență, anterior depunerii acesteia la Camera parlamentară competentă și transmiterii spre publicare către Monitorul Oficial”.
Pentru a se putea face această verificare, Guvernul României va trebui să transmită imediat Curții Constituționale ordonanța de urgență adoptată, la care atașează și nota de fundamentare. Ulterior, atunci când se transmite ordonanța de urgență către Parlament, sesizarea făcută acestuia din urmă va cuprinde “imperativ și hotărârea Curții Constituționale, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, privind constituționalitatea urgenței care a justificat adoptarea acesteia”.
Așadar, până ca o ordonanță de urgență să poată intra în vigoare, hotărârea Curții cu privire la constituționalitatea urgenței care a motivat emiterea ordonanței trebuie publicată în Monitorul Oficial. În practică, dacă măsurile ce se găsesc în această propunere legislativă se vor aplica, o ordonanță de urgență va intra în vigoare într-un timp mult mai mare decât se întâmplă în prezent.
Potrivit Constituției României, în prezent, ordonanța de urgență intră în vigoare numai după ce este depusă pentru dezbatere la Camera parlamentară competentă și după publicarea acesteia în Monitorul Oficial.
Așadar, dacă propunerea legislativă se va aplica, procedura de emitere și intrare în vigoare a unei ordonanțe de urgență va căpăta mai mulți pași suplimentari, și anume evaluarea urgenței demersului și publicarea hotărârii Curții Constituționale privind urgența invocată pentru emiterea actului normativ în Monitorul Oficial. Ulterior, ordonanța de urgență va intra în procedura actuală legislativă, respectiv se va transmite Camerei parlamentare competente și se va publica în Monitorul Oficial, intrând astfel în vigoare.
Inițiatorii propunerii motivează demersul prin faptul că această soluție legislativă “înlătură abuzul de drept săvârșit de Guvernul României care, în mod excesiv, utilizează un instrument normativ excepțional ca modalitate de legiferare pe cale ordinară”.
Un caz în care a fost contestată urgența din spatele emiterii unei astfel de ordonanțe s-a petrecut relativ recent, respectiv în luna septembrie, atunci când Executivul României a adoptat un proiect de ordonanță de urgență ce vizează insolvența companiilor și despre care am scris aici.
Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)