Una dintre problemele grave de sănătate la locul de muncă este reprezentată de stres. Însă din moment ce combaterea stresului la serviciu nu poate fi eficientă dacă angajatorii nu-i găsesc sursele, ghidul întocmit de AESSM tratează mai întâi cauzele interne și externe.
În articolul nostru de astăzi, prezentăm succint principalele cauze interne ale stresului la locul de muncă, așa cum au fost identificate acestea de către AESSM.
Cauza internă #1. Una dintre cauzele stresului la locul de muncă este reprezentată de solicitările excesive, adică atunci când salariații nu pot face față sarcinilor. Cauza poate avea în spate subcalificarea, volumul mare de muncă, presiunea emoțională mare sau termenele-limită imposibile. Pe deasupra, situația se poate agrava din cauza planificării muncii, a comunicării necorespunzătoare de la birou sau a mediului necorespunzător de muncă.
Cauza internă #2. Lipsa controlului personal este o a doua cauză internă a stresului la muncă, potrivit AESSM. Nivelul de control al angajatului asupra modului în care lucrează poate duce la creșterea riscului de stres. De exemplu, sursa citată arată că, dacă o persoană vrea și primește controlul asupra modului în care-și planifică și execută munca, aceasta este aptă să facă față provocărilor apărute. Dacă alte persoane îi determină salariatului ritmul sau modul de lucru, deja vorbim de un posibil risc de stres.
Cauza internă #3. Lipsa susținerii și a încurajării poate fi o altă cauză internă a stresului la locul de muncă. Astfel, fără suportul colegilor și al șefilor (indiferent că vorbim despre un suport social sau un suport direct în îndeplinirea sarcinilor), salariații fac față mult mai greu stresului.
Cauza internă #4. Comportamentele inacceptabile reprezintă o altă cauză internă a stresului la locul de muncă, se arată în ghidul amintit mai sus. Concret, sursa citată face referire la discriminări, conflicte nerezolvate și la hărțuiri. Hărțuirea mai este cunoscută și ca bullying (intimidare) sau mobbing (hărțuire psihologică), iar prin aceasta se urmăresc victimizarea, umilirea, subminarea sau amenințarea anumitor salariați. Hărțuirea poate implica atacuri fizice, verbale sau chiar acțiuni mai subtile, precum izolarea socială, iar aceasta poate fi practicată de un singur individ sau de un grup.
Cauza internă #5. Stresul la locul de muncă poate să apară și din cauza neînțelegerii, de către salariați, a rolurilor și a responsabilităților. De exemplu, unei persoane i se poate cere să îndeplinească sarcini despre care consideră ori că nu figurează în fișa postului, ori că ar trebui gestionate de altcineva din cadrul firmei. De asemenea, o cauză a stresului la serviciu mai poate fi și atunci când unui salariat i se atribuie un rol care este peste sau sub capacitățile sale.
Cauza internă #6. Neimplicarea și neinformarea asupra schimbărilor organizaționale. Schimbările din cadrul unei companii pot aduce, în rândul salariaților, incertitudine și scăderea încrederii, adică, practic, pot deveni o sursă de stres. Reprezentanții AESSM atrag atenția că incertitudinile legate de viitor pot fi mult mai problematice decât schimbările în sine, motiv pentru care implicarea sau cel puțin informarea angajaților ajută la reducerea riscului de stres.
Cauza internă #7. Violența. Când ne referim la violență ne referim la insulte, la amenințări sau chiar la agresiunile fizice. Situațiile care pot duce la apariția violenței se axează, conform sursei citate, pe factori de risc precum lucrul cu publicul sau gestionarea banilor.
În zilele următoare vom reveni cu o detaliere a cauzelor externe ale stresului, pentru că această problemă poate fi generată și de ceea ce se întâmplă în viața personală a salariaților. Apoi, vom prezenta efectele stresului asupra angajaților și firmelor și vom încheia cu măsurile ce pot fi luate pentru a combate stresul la serviciu.
În altă ordine de idei, stresul la serviciu este unul dintre aspectele verificate anual de către inspectorii de muncă, în cadrul controalelor desfășurate la companii. Detalii despre verificările inspectorilor de muncă în 2018 pot fi găsite aici și aici.