Riscurile de stres apar, în principal, la locul de muncă, potrivit ghidului AESSM. De exemplu, de vină pentru apariția stresului pot fi solicitările excesive (când salariații nu pot face față sarcinilor), lipsa controlului personal (nivelul de control al angajatului asupra modului în care lucrează) sau neînțelegerii rolurilor și a responsabilităților (de exemplu, sarcini despre care nu este destul de clar cine ar trebui să se ocupe). Detalii, aici.
Nu doar activitatea profesională de la birou poate fi o sursă de stres pentru angajați, ci și ce se întâmplă în viața personală a acestora. De ce ar trebui să-i pese angajatorului? Pentru că stresul din viața personală se poate reflecta în viața profesională, astfel că, dacă poate, angajatorul ar trebui să acorde o mână de ajutor lucrătorilor săi. De exemplu, cauze externe ale stresului pot fi lipsa unui echilibru între viața profesională și cea personală, stilul de viață sau evenimentele importante (căsătoria, sarcina, divorțul, decesul). Detalii, aici.
Efectele stresului asupra salariaților și asupra firmei
Companiile trebuie să ia cât mai în serios riscurile de stres, pentru că, deși afectează mai întâi salariații, acestea afectează până la urmă și angajatorii, astfel că toată lumea are de pierdut. De exemplu, angajații pot deveni mai iritabili, retrași, obosiți sau delăsători, iar companiile se pot confrunta cu fluctuații de personal, costuri suplimentare și pierderi financiare. În plus, inspectorii de muncă verifică uneori la firme și cum este gestionat stresul. Detalii, aici.
Etapele gestionării stresului la serviciu
Reprezentanții AESSM au întocmit și un plan de bătaie în care redacția noastră a identificat opt etape majore de parcurs pentru gestionarea stresului la serviciu. În esență, totul începe cu creșterea gradului de conștientizare și dezvoltarea unei politici de gestionare a stresului și continuă cu luarea unor măsuri de prevenire și de corecție. În final, trebuie făcută o evaluare a impactului pe care l-au avut măsurile și pașii de urmat pe viitor. Detalii, aici.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă dedicată informării angajatorilor despre obligațiile pe care le au în domeniul SSM. Toate articolele din serie pot fi citite aici.
Comentarii articol (1)