avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Completare fise de instruire privind ssm
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Completare fise de instruire privind ssm

Buna ziua,
Daca in cadrul unei societati mici (aprox. 25 pers.) in domeniul comertului, exista o persoana incadrata, cu norma intreaga, ca inspector in domeniul ssm, care are un curs de 82ore, are dreptul aceasta persoana sa faca si evaluarea de risc?
Daca unitatile(magazinele) sunt situate la distanta de sediul societatii in diferite localitati si inspectorul ssm se ocupa de instruirea periodica a fiecarui angajat, completeaza in fisele de instructaj si face verificarea instruirii prin testare, cine trebuie sa semneze in fisa la rubricile ,semnatura "celui care a instruit" si "celui care a verificat instruirea"?
Este in regula daca semnatura este a inspectorului ssm cu o contrasemnare periodica, sa zicem anuala, a administratorului societatii?
Cel mai recent răspuns: vanatorul , utilizator 20:23, 25 Ianuarie 2019
Instruirea periodică se efectuează de catre conducătorul locului de muncă și se verifica de către lucratorul desemnat conform art 96 alin 1 din HG 1425/2006
Probabil nu am fost eu destul de explicita,dar la locul de munca practic nu este nici un conducator care sa poata efectua instructajul, fiind vorba de niste magazine cu unul sau maxim doi angajati.
In legatura cu evaluarea de risc nu mi-ati dat niciun raspuns, poate fi efectuata de lucratorul desemnat?
Instruirea periodica se face de catre Conducatorul locului de munca dar verificarea se face de seful ierarhic superior celui ce a facut instruirea si, Prin sondaj, de angajator, Lucrator desemnat, SIPP/SEPP.
Tematica pentru acest tip de instruire o poate intocmi, in cazul dvs., lucratorul cu functia de Inspector SSM, dupa efectuarea Evaluari de risc.
Aceasta trebuie aprobata de angajator, patron, pentru a putea fi folosita in acest scop, de fapt angajatorul aproba toata documentatia SSM intocmita, fara aceasta aprobare nu poate fi folosita in cadrul firmei/unitatii.
Lucratorul desemnat isi poate desfasura activitatea in bune conditii chiar daca magazinele sunt la o anumita distanta unul de calalalt, nu trebuie sa prezent tot timpul la un punct de lucru.
Cat despre efectuarea Evaluari de risc pentru fiecare functie din cadrul unitatii...parerea mea este sa apelati la o persoana autorizata si care are competentele necesare sa faca asta, experienta in domeniu, pentru a coordona activitatea comisiei ce se v-a ocupa de efectuarea acestei evaluari. Nu este deloc simplu sa faci o evaluare, precum si etapele urmatoare ei, care Chiar sa-ti fie de folos fara cineva cu experienta care sa te indrume.
Instruirea periodica se efectueaza cu respectare HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 96 (1) Instruirea periodica se efectueaza de catre conducatorul locului de munca.
(2) Intervalul dintre două instruiri periodice şi periodicitatea verificării instruirii vor fi
stabilite prin programul de instruire-testare elaborat la nivelul întreprinderii şi/ sau unităţii
potrivit prevederilor art. 15 alin. (1) pct. 8, în funcţie de condiţiile locului de muncă şi/ sau
postului de lucru.
(2^1) Intervalul dintre două instruiri periodice nu va fi mai mare de 6 luni.
(2>1) Intervalul dintre doua instruiri periodice nu va fi mai mare de 6 luni.
(3) Pentru personalul tehnico-administrativ intervalul dintre doua instruiri periodice va fi de cel mult 12 luni.
(4) Verificarea instruirii periodice se face de catre seful ierarhic al celui care efectueaza instruirea si prin sondaj de catre angajator/ lucratorul desemnat/ serviciul intern de prevenire si protectie/ serviciile externe de prevenire si protectie, care vor semna fisele de instruire ale lucratorilor, confirmand astfel ca instruirea a fost facuta corespunzator.
(5) Instruirea periodica se va completa in mod obligatoriu si cu demonstratii practice.
Angajatorul trebuie sa desemneze prin decizie interna un conducator al locurilor de munca/ al magazinelor, cu sarcini de supraveghere, control si instruire, mentionate expres in fisa de post (altul decat lucratorul desemnat ssm) care efectueaza instruirea si testarea periodica.
Evaluarea de risc se efectueaza de catre o comisie desemnata prin decizia scrisa a angajatorului. Din comisie fac parte (conform Ghid de evaluare riscuri profesionale afisat pe site-ul Inspectiei muncii) - conducatorul locului de munca, lucratori in domeniul ssm, lucratori din cadrul locului de munca, persoane din cadrul firmei cu atributii tehnice, medicul de medicina muncii, etc. materialul de evaluare riscuri profesionale se aproba de angajator. Materialul se prelucreaza cu salariatii.
Ghidul de evaluare riscuri profesionale il gasiti aici: [ link extern ]
Buna ziua,
Va multumesc mult pentru raspunsul foarte detaliat pe care mi l-ati dat si imi cer scuze ca nu l-am citit mai repede, dar nu ma asteptam sa mai primesc un alt raspuns.
Am inteles multe lucruri , dar tot nu imi este foarte clar, daca are comisia competenta sa faca evaluare, fara ca inspectorul in domeniul ssm din comisie, sa aiba curs de evaluator de 120 ore.
In cazul in care inspectorul ssm a semnat fisele in ambele rubrici pana acum, dar de acum va semna la instruire, persoana desemnata ca si conducator al locului de munca, riscam o amenda in cazul unui control?
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Servicii ssm si psi Tatu M Tatu M Buna ziua, avem in institutie serviciu extern de SSM si PSI si va rog sa ma lamuriti in legatura cu semnaturile de pe Fisele individuale de instruire SSM si ... (vezi toată discuția)
Fisa/fisele de identificare a factorilor de risc profesional mano0911 mano0911 Buna ziua, Cui revine responsabilitatea completarii fiselor de identificare a factorilor de risc profesional? Eu ca manager de echipa am vreo ... (vezi toată discuția)
Documentatie si instructaj protectia muncii andrei2005 andrei2005 Buna ziua, Oare cine ar putea sa ma ajute cu niste informatii privind documentatia si frecventa instructajelor de protectia muncii? Concret, este vorba de o ... (vezi toată discuția)