avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Completare fise de instruire privind ssm
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Completare fise de instruire privind ssm

Buna ziua,
Daca in cadrul unei societati mici (aprox. 25 pers.) in domeniul comertului, exista o persoana incadrata, cu norma intreaga, ca inspector in domeniul ssm, care are un curs de 82ore, are dreptul aceasta persoana sa faca si evaluarea de risc?
Daca unitatile(magazinele) sunt situate la distanta de sediul societatii in diferite localitati si inspectorul ssm se ocupa de instruirea periodica a fiecarui angajat, completeaza in fisele de instructaj si face verificarea instruirii prin testare, cine trebuie sa semneze in fisa la rubricile ,semnatura "celui care a instruit" si "celui care a verificat instruirea"?
Este in regula daca semnatura este a inspectorului ssm cu o contrasemnare periodica, sa zicem anuala, a administratorului societatii?
Cel mai recent răspuns: vanatorul , utilizator 20:23, 25 Ianuarie 2019
[ link extern ]
Mai sus gasiti un model de evaluare a riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala pentru locul de munca
Lucrator comercial (Vanzator).

Aceasta metoda de evaluare a fost propusa spre folosire de catre Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Muncii
Alexandru Darabont
, gasiti site-ul pe net. Mai exista si alte metode de evaluare.
Daca dvs., in cadrul firmei, consiterati/se considera ca puteti efectua o asemenea evaluare fara ajutor extern ( un SEPP, etc.), care sa va indrume in realizarea ei...Bafta.
Cat despre amenda... se poate dar poate fi si un avertisment, depinde de Inspector.
Ultima modificare: Vineri, 25 Ianuarie 2019
Ionut.ion, utilizator
Multumesc mult! Cred ca am lucrat aproape corect in evaluarea riscurilor, mai avem de facut doar cateva mici rectificari si completari.
Materialul de evaluare riscuri profesionale se analizeaza in Sfatul tehnic al firmei si in CSSM si dupa caz se completeaza. Dupa aprobare de catre angajator, materialul se prelucreaza cu toti angajatii si devine material de instruire pentru lucratori.
Metodele de evaluare, in mod normal, daca ar fi impuse ca model ar trebui aprobate prin ordin de ministru sau HG. Respectivele metode pot fi utilizate ca surse de autoinstruire. Nu exista un astfel de act normativ care sa aprobe o metoda sau alta.
Inspectia muncii si-a insusit ca metoda de evaluare riscuri profesionale doar ghidul prezentat pe site-ul institutiei. Daca veti studia ghidul veti constata ca este la indemna angajatorului si a specialistilor pe domenii din cadrul firmei.
Legea ssm nu impune ca evaluarea de riscuri sa se efectueze de catre evaluatori de risc (aceasta ocupatie nu este mentionata in COR), ci este in sarcina angajatorului.
-art. 12 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;
Referitor la semnaturile din fisele ssm nu am de unde sti ca va decide inspectorul de munca care va controla firma dvs.
Va multumesc mult pentru toate raspunsurile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servicii ssm si psi Tatu M Tatu M Buna ziua, avem in institutie serviciu extern de SSM si PSI si va rog sa ma lamuriti in legatura cu semnaturile de pe Fisele individuale de instruire SSM si ... (vezi toată discuția)
Fisa/fisele de identificare a factorilor de risc profesional mano0911 mano0911 Buna ziua, Cui revine responsabilitatea completarii fiselor de identificare a factorilor de risc profesional? Eu ca manager de echipa am vreo ... (vezi toată discuția)
Documentatie si instructaj protectia muncii andrei2005 andrei2005 Buna ziua, Oare cine ar putea sa ma ajute cu niste informatii privind documentatia si frecventa instructajelor de protectia muncii? Concret, este vorba de o ... (vezi toată discuția)