Termenul-limită de depunere pentru declarația 600 a fost amânat recent până la 16 aprilie 2018, prin ordonanță de urgență. Conform informațiilor oferite de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), formularul 600 ar trebui depus de peste 200.000 de contribuabili ce au obținut în 2017 venituri din activități independente, venituri din asocierea cu o persoană juridică, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din investiții (adică inclusiv dividende), venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură sau venituri din alte surse în cuantum de cel puțin 22.800 de lei, adică echivalentul a 12 salarii minime brute.
De altfel, numărul mare de persoane obligate să depună declarația pentru stabilirea, în avans, a CAS și CASS de achitat în 2018, alături de problemele practice întâlnite în depunerea efectivă a documentului sunt două dintre motivele pentru Guvernul a prorogat termenul-limită de depunere, fiind luată în calcul acum chiar comasarea formularului 600 și a celorlalte declarații pe care le depun în prezent persoanele fizice.
Potrivit specialiștilor în fiscalitate de la EY România, trebuie rezolvată, în primul rând, problema declarării estimative, întrucât autoritățile cer achitarea CAS și CASS în 2018 în avans, iar veniturile care se iau considerare pentru plata contribuțiilor în anul 2018 sunt cele realizate în anul 2017, indiferent de cuantumul veniturilor pe care contribuabilii le vor realiza în acest an.
Astfel, o persoană care a obținut anul trecut venituri extra-salariale mai mari decât 22.800 de lei ar urma să achite, spre exemplu, CASS în cuantum lunar de 190 de lei, adică 2.280 de lei în tot anul, fără să știe dacă anul acesta va mai înregistra veniturile de anul trecut.
O altă problemă identificată de Alex Milcev, partener și liderul departamentului de asistență fiscală și juridică al EY România, este că formularul 600 nu permite, în forma actuală, depunerea unei declarații rectificative, fiind practic o declarație finală.
Astfel, ai putea fi obligat să achiți "contribuții de 500 de euro degeaba" (2.280 de lei, mai precis), fără să ai posibilitatea de a-i recupera ulterior. Tocmai de aceea, specialiștii se așteaptă ca situația să fie remediată curând, urmând ca autoritățile să introducă și varianta de rectificare a declarației inițiale, dar și unele măsuri tranzitorii pentru 2018. Măsuri care au fost practic confirmate și de ministrul finanțelor publice, care a declarat că se va merge pe estimarea veniturilor din 2018, nu în funcție de cele realizate anul trecut.
De altfel, Ministerul de Finanțe a anunțat recent că simplificarea declarării și plății CAS și CASS se va face până la 1 martie 2018.
Comentarii articol (1)