Propunerea legislativă pentru modificarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a fost adoptat în 2018 de Parlament, dar, ajunsă pe masa Curții Constituționale, a fost declarată în dezacord cu legea fundamentală a statului și, prin urmare, s-a întors în Parlament. Acum regăsim propunerea la Senat, pe ordinea de zi, cu propunere de respingere. Dacă va fi respinsă și la deputați, atunci prevederile sale nu vor ajunge lege.
Concret, parlamentarii au propus o sumă maximă pe care recuperatorii de creanțe să o poată cere persoanelor îndatorate, care să nu depășească dublul sumei cu care datoria a fost cumpărată de firma de recuperare. Mai exact, dacă recuperatorul cumpără datoria aceea cu 100 lei, să nu poată cere înapoi de la datornic mai mult de 200 de lei.
"Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a cumpăra creanța de la cedent", scrie în documentul citat, indiferent de instrumentul juridic utilizat pentru transferul creanței. Prevederea era gândită să se aplice și în cazul contractelor de credit în derulare.
Potrivit inițiatorilor, relația dintre debitori și colectorii de creanțe este puțin reglementată în prezent, motiv pentru care entitățile care au ca obiect de activitate recuperarea de datorii cumpără la sume derizorii drepturi de creanță, "demarând sau continuând măsuri agresive de executare silită împotriva consumatorilor", după cum scrie în expunerea de motive anexată proiectului de lege.
Tot în încercarea de a institui garanții legale în vederea apărării drepturilor consumatorilor, propunerea legislativă stabilește că debitorul-cedat care are calitatea de consumator se va putea elibera de datorie plătind cesionarului dublul prețului pe care acesta l-a plătit pentru a dobândi creanța, fără costuri suplimentare.
Atenție! Propunerea legislativă nu se aplică și este propusă la Senat pentru respingere. Soarta acesteia depinde însă și de decizia ce va fi luată la Camera Deputaților, care ar putea fie respinge propunerea, caz în care nu se va aplica niciodată, sau o vor putea adopta, într-o formă schimbată.
Comentarii articol (10)