În aceste condiții, vă spunem astăzi care sunt principalele momente în care pot apărea greșeli la declararea impozitului pe profit și soluții concrete pentru evitarea acestora.
26 martie 2018 este termenul-limită până la care trebuie făcută raportarea și plata impozitului pe profit pentru anul 2017, prin intermediul formularului 101. În esență, obligația raportării revine firmelor din România, dar și companiilor care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente în România sau societăților care au locul de exercitare a conducerii efective în România (spre exemplu, o companie înfiinţată în Bulgaria devine subiect al impozitului pe profit în România în situaţia în care aceasta este administrată efectiv din România).
Cum termenul de raportare se apropie, este important ca firmele să știe să declare corect impozitul pe profit aferent anului 2017, iar una dintre principalele probleme cu care se pot confrunta contribuabilii atunci când trebuie să raporteze impozitul pe profit este interpretarea greșită a regulilor pentru deductibilitatea cheltuielilor. Așa se face că, atunci când există erori la înregistrarea cheltuielilor deductibile în declarația 101, se poate ajunge la calcularea greșită a sumei datorate pentru anul anterior, așa cum explica anul trecut Ramona Chițu, tax senior manager la Țuca Zbârcea & Asociații Tax.
Ca regulă, pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității economice. Totuși, există excepții ce implică fie o deductibilitate limitată, fie imposibilitatea de a deduce unele cheltuieli în anumite condiții.
Și cum "interpretarea acestor reguli este la latitudinea contribuabilului, în practică pot apărea erori în ceea ce privește tratamentul fiscal al anumitor cheltuieli”, a atenționat specialista.
Calculul limitelor de deductibilitate
Una dintre principalele provocări pentru firme la raportarea impozitului pe profit pentru anul 2017 este dată de calculul corect al limitelor de deductibilitate pentru cheltuielile sociale, cheltuielile de protocol și cheltuielile cu sponsorizări.
În ceea ce privește cheltuielile sociale, acestea sunt deductibile limitat într-un procent de 5% din cheltuielile totale cu salariile personalului, potrivit art. 25. alin. (3) din Codul fiscal. Între cheltuielile sociale intră, printre altele, ajutoarele acordate unor salariați pentru evenimente extraordinare, cadourile în bani sau în natură, inclusiv tichete cadou oferite salariaților și copiilor minori ai acestora sau contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariații proprii și membrii lor de familie.
Referitor la cheltuielile de protocol, și aici pot apărea greșeli, în declarația 101, în ceea ce privește limita de deductibilitate. Concret, cheltuielile de protocol sunt deductibile numai în limita unei cote de 2% aplicată profitului contabil.
"Un detaliu care este omis ușor de contribuabili este faptul că în cadrul cheltuielilor de protocol (supuse limitării din perspectiva impozitului pe profit) se includ și cheltuielile înregistrate cu taxa pe valoarea adăugată colectată pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 de lei”, explica Ramona Chițu.
Cât despre cheltuielile cu sponsorizările, firmele pot scădea din impozitul pe profit sumele acordate ca sponsorizări în limita a cinci la mie din cifra de afaceri (0,5%), dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.
Notă: Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbaterile Camerei Deputaților, cheltuielile de sponsorizare sau mecenat și cheltuielile privind bursele private vor putea fi scăzute din cifra de afaceri a unei firme într-un procent de 1%, dublu față de cât este prevăzut acum, 0,5%.
Calcularea rezervei legale deductibile și deductibilitatea provizioanelor
Rezerva legală deductibilă este un alt aspect ce poate duce la apariția erorilor în completarea formularului 101, în condițiile în care, de multe ori, rezerva legală deductibilă este calculată în mod eronat de către firme.
Potrivit Codului fiscal, art. 26, „rezerva legală este deductibilă în limita unei cote de 5% aplicate asupra profitului contabil, la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe profit, până ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris și vărsat sau din patrimoniu”.
Un alt aspect problematic identificat la raportarea anuală a impozitului pe profit este legat de deductibilitatea provizioanelor, pentru care există condiții ce trebuie îndeplinite ca aceste cheltuieli să fie considerate deductibile.
„În acest sens, provizioanele pentru clienți sunt deductibile în limita unui procent de 30% din valoarea acestora, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții cumulative: respectivele creanțe să fie neîncasate într-o perioadă ce depășește 270 de zile de la data scadenței, să nu fie garantate de o altă persoană și să nu fie datorate de o persoană afiliată contribuabilului”, ne-a explicat specialistul de la Țuca Zbârcea & Asociații Tax.
Soluții pentru a evita greșelile de raportare
Deoarece o raportare incorectă poate aduce probleme unei firme, recomandabil este ca societățile să ia măsuri adecvate. Prin urmare, soluția cea mai la îndemână pentru evitarea greșelilor este o bună cunoaștere, de către contribuabili, a legislației fiscale, mai ales din moment ce aceasta suferă destul de des modificări semnificative.
O altă soluție ar mai fi, conform tax senior managerului de la Țuca Zbârcea & Asociații Tax, confirmarea în prealabil a tratamentului fiscal fie cu un consultant fiscal, fie cu autoritățile fiscale, atunci când apar neclarități punctuale.
Nu în ultimul rând, o a treia soluție este certificarea declarațiilor de impozit pe profit, chiar dacă aceasta nu este obligatorie.
Comentarii articol (0)