avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Deductibilitate cheltuieli microintreprindere
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Deductibilitate cheltuieli microintreprindere

Sunt administratorul unui SRL care, de la data de 1 Feb 2013, a dobandit "din oficiu" statutul de microintreprindere.
1. Ce se intelege prin notiunea de “cheltuieli deductibile” in cazul unei microintreprinderi?
2. Cand vorbim de micro ... care este limita maxima prevazuta de lege in privinta cheltuielilor cu protocolul? Dar in privinta sponsorizarilor?

Va multumesc,
FP
Cel mai recent răspuns: Flash24 , utilizator 13:24, 20 Aprilie 2013
statutul de microintreprindere presupune plata unui impozit de 3% pe veniturile realizate, netinand seama de cheltuielile aferente deductibile.
nu se mai aplica regula cu cheltuieli deductibile ca la calculul impozitului pe profit de 16% aplicat pana la 1 feb.2013 de societatea dumneavoastra.


Buna ziua,
In cazul microintreprinderilor singura cheltuiala deductibila este considerata a fi cheltuiala cu achizitia unei case de marcat cf Codului fiscal in vigoare.

ART. 112^7 Baza impozabilă
(2) În cazul în care o microîntreprindere achiziţionează case de marcat, valoarea de achiziţie a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune, potrivit legii.


In ceea ce priveste veniturile neimpozabile cf art 112^7 (1), acestea sunt urmatoarele
a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b) veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
c) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
d) veniturile din subvenţii de exploatare;
e) veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;
f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ;
g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.


Multumesc pt raspunsuri.
2. Sa inteleg ca nu mai exista limita nici in privinta cheltuielilor cu protocolul si sponsorizarile?
Mare atentie la cheltuieli...limitele sunt aceleasi ca si la platitorii de imp.pe profit.Cheltuielile care nu au legatura cu activitatea economica a societatii vor fi impozitate cu 16% ca si dividendele, pt.ca se considera a fi avantaje...
Evident, aceasta este intentia ... sa fim atenti la cheltuieli.
In codul fiscal, cheltuielile cu protocolul sunt mentionate explicit in cadrul cap 2 "Calculul profitului impozabil", fara nici o legatura cu impozitul pe venit microintreprinderi sau impozitul pe dividende. Nu este specificat daca au sau nu legatura cu activitatea economica a societatii, ci este stabilita o "cota de 2% aplicată asupra diferenţei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile şi totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decât cheltuielile de protocol şi cheltuielile cu impozitul pe profit".
Intrebarea ramane:
Care este limita maxima prevazuta de lege (as vrea text de lege) in privinta cheltuielilor cu protocolul, cand vorbim de microintreprinderi?
Aceeasi intrebare cu privire la sponsorizari.
Multumesc!

Ultima modificare: Marți, 9 Aprilie 2013
Flash24, utilizator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli microintreprindere Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua1 Va rog respectuos sa-mi dati si mie unele lamuriri privind micro platitoare de 3% si neplatitoare de TVA: 1. Pot face contract de comodat pentru ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile si nedeductibile gabi.b gabi.b Pentru un SRL care este microintreprindere si plateste impozit pe venit se tine cont care sunt cheltuilie deductibile si care sunt nedeductibie? La ce ma ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venitul microintreprinderilor EleonoraM EleonoraM buna ziua intrebarea mea este: microintreprinderile care sunt obligate de la 1 februarie 2013 sa plateasca 3% impozit pe venit, mai pot sa-si deduca ... (vezi toată discuția)