avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Cheltuieli microintreprindere
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Cheltuieli microintreprindere

Buna ziua1

Va rog respectuos sa-mi dati si mie unele lamuriri privind micro platitoare de 3% si neplatitoare de TVA:
1. Pot face contract de comodat pentru abonamentul de telefonie mobila al administratorului cu firma lui, astfel incat sa deconteze factura de telefon pe firma?
2. Firma are cod CAEN ,,Alte servicii de editare". Activitatea ei este de editare, elaborare de documentatie in sisteme de management ISO 9001.
Intrebare: Facturile pe care le emite si in care va scrie ,,servicii de editare, elaborare documentatie conf. contr....." sa le inregistrez in contul 704 sau 708 sau sa le tratez ca fiind productie??? Desi ma indoiesc ca nu este editare de ziare, reviste etc , este o documentatie care poate fi descarcata contra cost din magazinul online al firmei sau depusa la client in baza unui contract incheiat.
3. Ca microintreprindere sa inteleg ca nu platesc decat impozit pe venit la CA/trim. iar pentru a scoate bani din casierie e nevoie de documente justificative conform obiectului de activitate. Bonuri fiscale, facturi de protocol sunt ok?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Marian Trutan , Contabil 11:24, 29 Aprilie 2014
Buna ziua,

1. Mai simplu ar fi sa mutati abonamentul de telefonie pe firma decat sa faceti contract de comodat. Oricum, cheltuielile nu sunt deductibile pentru calculul impozitului pe venitul microintreprinderilor. Decontarea v-ar ajuta doar sa justificati sumerle de bani utilizate din societate.
2. Dupa cum spuneti, editarea este un serviciu si este principalul domeniu de activitate al societatii. Contul utilizat pentru inregistrarea acestor venituri este 704 " Venituri din servicii prestate". Contul 708 " Venituri din activităti diverse" se utilizeaza pentru activitati diverse, nu cele ce tin de domeniul de activitatea al societatii: comisioane, servicii prestate în interesul personalului, punerea la dispozitia tertilor a personalului unitătii, venituri din valorificarea ambalajelor, precum úi alte venituri realizate din relatiile cu tertii.
Despre productie nu cred ca poate fi vorba, nu produceti nimic, nu?!
3. Microintreprinderile sunt platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor, cf Cod Fiscal:

ART. 112^7 Baza impozabilă
(1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:
a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b) veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
c) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
d) veniturile din subvenţii;
e) veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;
f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ;
g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
h) veniturile din diferenţe de curs valutar;
i) veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial;
j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării.

Pentru a scoate bani din casierie aveti nevoie de justificare. Bonurile fiscale, facturile de protocol sunt documente justificative. Aceastea trebuie insotite de un decont de cheltuieli in care se descrie natura cheltuielii.
Multumesc!

,,Oricum, cheltuielile nu sunt deductibile pentru calculul impozitului pe venitul microintreprinderilor."

Are vreo importanta daca sunt deductibile sau nu? pentru ca eu platesc 3% la venituri.
BF de combustibil, protocol trebuie sa aiba CUI-ul firmei pe ele?

Prin "cheltuielile nu sunt deductibile pentru calculul impozitului pe venitul microintreprinderilor" de fapt asta am vrut sa spun, ca la calculul acestui impozit nu se tine cont de cheltuieli.

Nu este obligatoriu ca bonurile sa aiba inscris CIF-ul , dar ar fi recomandat.
Asa cum spuneam , ele trebuie atasate unui decont si trebuie sa existe o justificare pentru banii utilizati din societate.
In O.M.E.F. nr. 3512 din 27 noiembrie 2008 avem:

Documentele justificative trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente principale:
- denumirea documentului;
- denumirea/numele si prenumele si, dups caz, sediul/adresa persoanei juridice/fizice care întocmeste documentul;
- numarul documentului si data întocmirii acestuia;
- mentionarea partiilor care participa la efectuarea operatiunii economico-financiare (când este cazul);
- continutul operatiunii economico-financiare si, atunci când este necesar, temeiul legal al efectuarii acesteia;
- datele cantitative si valorice aferente operatiunii economico-financiare efectuate, dupa caz;
- numele si prenumele, precum si semnaturile persoanelor care raspund de efectuarea operatiunii economico-financiare, ale persoanelor cu atributii de control financiar preventiv si ale persoanelor în drept sa aprobe operatiunile respective, dupa caz;
- alte elemente menite sa asigure consemnarea completa a operatiunilor efectuate.
Documentele care stau la baza înregistrarilor în contabilitate pot dobândi calitatea de document justificativ numai în conditiile în care furnizeaza toate informatiile prevazute de normele legale în vigoare.

Avand in vedere cele de mai sus consider ca bonul fiscal pe care nu este inscris C.U.I. beneficiar nu poate fi considerat document justificativ, dar cel pe care este inscris C.U.I. beneficiar si cu valoare sub 100 euro la cursul B.N.R. din ziua respectiva este document justificativ pentru ca e mentionat ca exceptie intr-o alta lege si anume, Codul fiscal.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Aprilie 2014
Iulian MANEA, Contabil
Eu stiam ca obligativitatea mentionarii CUI-ului pe BF este pentru a deduce TVA-ul, ori in cazul meu NU sunt platitor de TVA.
Dar ma gandesc ca ar fi mai bine sa fie trecut pe BF, nu poti sti cum se interpreteaza in cadrul vreunui control fiscal.

Mai am o intrebare in cazul micro, neplatitor de TVA: am facturi si/sau bonuri fiscale de protocol, le voi inregistra ca fiind deductibile sau le consider doar ca documente justificative pentru banii iesiti din casierie??

Multumesc foarte mult!

Alte discuții în legătură

Deducere cheltuieli cu bon fiscal cristian_conea cristian_conea Sunt PFA si am cumparat articole de birou cu bon fiscal stampilat, pe care e trecut fiecare articol in parte. Este aceasta cheltuiala deductibila ? (vezi toată discuția)
Deductibilitate cheltuieli microintreprindere Flash24 Flash24 Sunt administratorul unui SRL care, de la data de 1 Feb 2013, a dobandit \\"din oficiu\\" statutul de microintreprindere. 1. Ce se intelege prin notiunea de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de protocol srl-d? fadidraghici fadidraghici Buna ziua Sper ca am postat unde trebuie. As vrea sa stiu cum sta treaba cu cheltuieli de protocol pentru SRL-D pentru firmele care au ca domeniu de ... (vezi toată discuția)