Impozitul pe profit trebuie declarat anual la Fisc prin intermediul formularului 101 - „Declarație privind impozitul pe profit”, conform Ordinului Fiscului nr. 3.386/2016. Astfel, raportarea trebuie făcută până la data de 25 martie 2019 pentru profitul aferent anului 2018.
Referitor la calcularea impozitului pe profit pentru anul anterior, trebuie subliniat că acea cotă de impozitare de 16% se aplică rezultatului fiscal pozitiv. Rezultatul fiscal negativ, adică pierderea fiscală, se recuperează în următorii ani.
„În vederea determinării impozitului pe profit, se aplică cota de 16% rezultatului fiscal pozitiv (profit impozabil). Potrivit Codului fiscal, rezultatul fiscal se calculează cumulat de la începutul anului fiscal ca diferență între veniturile și cheltuielile înregistrate conform reglementărilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile și deducerile fiscale și la care se adaugă cheltuielile nedeductibile. De asemenea, la stabilirea rezultatului fiscal se iau în calcul și elemente similare veniturilor și cheltuielilor, precum și pierderile fiscale (ce pot fi recuperate din profiturile impozabile obținute în următorii șapte ani consecutivi)”, au arătat, pentru avocatnet.ro, Ramona Chițu, tax director, și Sorina Stefoni, tax assistant, ambele din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații Tax.
Concret, specialistele spun că determinarea rezultatului fiscal implică întocmirea unui registru de evidență fiscală. Acest document, care poate fi ori tipărit, ori electronic, va cuprinde veniturile și cheltuielile, dar și alte elemente relevante.
„Pentru determinarea rezultatului fiscal, contribuabilii sunt obligați să întocmească un registru de evidență fiscală, ținut în formă scrisă sau electronică. În acest registru de evidență fiscală trebuie înscrise veniturile și cheltuielile înregistrate conform reglementărilor contabile aplicabile, veniturile neimpozabile, deducerile fiscale, elementele similare veniturilor, elementele similare cheltuielilor, cheltuielile nedeductibile, precum și orice informație cuprinsă în declarația fiscală, obținută în urma unor prelucrări ale datelor furnizate de înregistrările contabile”, au explicat Ramona Chițu și Sorina Stefoni.
Printre veniturile neimpozabile prevăzute de Codul fiscal se numără, de exemplu, dividendele primite de la o persoană juridică română, sumele colectate pentru îndeplinirea responsabilităților de finanțare a gestionării deșeurilor, sumele primite ca urmare a restituirii cotei-părți din aporturile acționarilor/asociaților, cu ocazia reducerii capitalului social, sau veniturile reprezentând creșteri de valoare rezultate din reevaluarea mijloacelor fixe, a terenurilor, a imobilizărilor necorporale.
Cheltuieli deductibile sunt considerate, în esență, cele pentru desfășurarea activității economice și cele cu salariile sau asimilate salariilor. Însă există și cheltuieli cu deductibilitate limitată, cum ar fi cheltuielile de protocol, cheltuielile sociale sau cheltuielile cu dobânzile.
Aspectele la care să fie atente firmele
Plătitorii de impozit pe profit ar trebui să acorde o atenție deosebită anumitor aspecte, atunci când pregătesc declarația 101. Asta înseamnă inclusiv analizarea schimbărilor legislative din ultimul an.
„Pentru pregătirea declarației de impozit pe profit, contribuabilii ar trebui să analizeze atent schimbările legislative pentru a stabili tratamentul fiscal aplicabil tuturor categoriilor de cheltuieli și venituri înregistrare de aceștia, mai ales că autoritățile fiscale au anunțat recent o intensificare a controalelor fiscale”, atrag atenția cele două specialiste de la Țuca Zbârcea & Asociații Tax.
Acestea spun că societățile ar trebui să fie atente, în mod special, la următoarele aspecte:
- stabilirea tratamentului fiscal aplicabil cheltuielilor cu serviciile de management și consultanță, care sunt adesea subiect de discuție cu inspectorii fiscali;
- regulile de deductibilitate a costurilor de îndatorare (dobânzi, comisioane, diferențe de curs valutar), reguli ce au fost modificate ca urmare a implementării Directivei ATAD;
- regimul fiscal al pierderilor din creanțe, al provizioanelor;
- amortizarea fiscală a mijloacelor fixe;
- tratamentul lipsurilor la inventar;
- impozitarea rezervelor.
Declarația se depune până pe 25 martie, dar există și alte termene
În esență, declarația 101 privind impozitul pe profit, a cărei versiune electronică este disponibilă aici pentru depunerea exclusiv online, se transmite până pe 25 martie 2019. Însă există și excepții de la această regulă de bază, printre care se numără ONG-urile sau contribuabilii care obțin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice și a cartofului, pomicultură și viticultură.
„De asemenea, persoanele juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă cu lichidare, au obligația să depună declarația anuală de impozit pe profit și să plătească impozitul până la data depunerii situațiilor financiare, în timp ce persoanele juridice care se dizolvă, în cursul anului fiscal, fără lichidare, au obligația să depună declarația anuală de impozit pe profit și să plătească impozitul până la închiderea perioadei impozabile”, au subliniat directorul de taxe și asistentul de taxe de la Țuca Zbârcea & Asociații Tax.
Altă excepție este reprezentată de firmele care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic: „contribuabilii care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic și pentru un an fiscal care să corespundă acestui exercițiului financiar au obligația să depună declarația privind impozitul pe profit până la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat”, au mai spus specialistele.
Impozitul pe profit trebuie aplicat, de principiu, de către companiile care au afaceri de la un milion de euro în sus, conform Codului fiscal.
„Cât privește persoanele juridice române, acestea datorează impozit pe profit dacă au avut afaceri de peste un milion de euro, precum și, prin opțiune, de către societățile care au capitalul social de minimum 45.000 de lei și cel puțin doi salariați”, au precizat Ramona Chițu și Sorina Stefoni.
Informațiile despre declararea impozitului pe profit pentru anul 2018 pot fi urmărite aici.