Rezultatul fiscal pozitiv al unei companii este, practic, un profit impozabil, se arată în Codul fiscal, în timp ce rezultatul fiscal negativ este o pierdere fiscală. Mai precis, companiile datorează în 2019 impozitul în cotă de 16% numai dacă în anul 2018 au avut profit.
„În vederea determinării impozitului pe profit, se aplică cota de 16% rezultatului fiscal pozitiv (profit impozabil). Potrivit Codului fiscal, rezultatul fiscal se calculează cumulat de la începutul anului fiscal ca diferență între veniturile și cheltuielile înregistrate conform reglementărilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile și deducerile fiscale și la care se adaugă cheltuielile nedeductibile. De asemenea, la stabilirea rezultatului fiscal se iau în calcul și elemente similare veniturilor și cheltuielilor, precum și pierderile fiscale”, au explicat, pentru avocatnet.ro, Ramona Chițu, tax director, și Sorina Stefoni, tax assistant, ambele din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații Tax.
Pierderea din anul 2018 se stabilește prin intermediul declarației de impozit pe profit. Asta înseamnă că firmele care anul trecut n-au avut profit sunt obligate oricum să depună declarația 101 până la data de 25 martie 2019.
Codul fiscal dispune că pierderile fiscale sunt recuperate de companii din profiturile impozabile ce vor fi obținute în următorii șapte ani: „pierderea anuală, stabilită prin declarația de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obținute în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora”.
Bine de știut este că firmele care au fost plătitoare de impozit micro și care anterior au avut pierdere fiscală aplică regula recuperării în șapte ani din momentul în care revin la regimul impozitării profitului. „Această pierdere se recuperează pe perioada cuprinsă între anul înregistrării pierderii fiscale și limita celor 7 ani”, este subliniat în actul normativ amintit.
De principiu, declarația 101 privind impozitul pe profit, a cărei versiune electronică este disponibilă aici pentru depunerea exclusiv online, se transmite până pe 25 martie 2019. Însă există și excepții de la această regulă de bază.
Impozitul pe profit trebuie aplicat de către companiile care au afaceri de la un milion de euro în sus, conform Codului fiscal. Sau de către microfirmele care au optat pentru aplicarea regimului impozitării profitului.
„Cât privește persoanele juridice române, acestea datorează impozit pe profit dacă au avut afaceri de peste un milion de euro, precum și, prin opțiune, de către societățile care au capitalul social de minimum 45.000 de lei și cel puțin doi salariați”, au precizat Ramona Chițu și Sorina Stefoni.
Informațiile despre declararea impozitului pe profit pentru anul 2018 pot fi urmărite aici.