avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 267 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit contabilitate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

contabilitate

in anul 2010 am avut pierdere fiscala , in anul 2011 semestrul 3 am avut profit dar mai mic decat pierderea fiscala , trebuie impozit pe profit platit?
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 06:34, 2 Decembrie 2011
Calculul impozitului pe profit se face trimestrial dar cumulat de la inceputul anului. Asa cum ati prezentat, pana nu acoperiti pierderea fiscala de la finele lui 2010, nu aveti de plata.
Depinde cat ati avut pierdere fiscala cumulat, pana la 31.12. 2010 si cat ati obtinut profit in 2011.

Daca in 2011 ati recuperat intreaga pierdere fiscala din anii precedenti, atunci veti datora impozit doar pe profitul ramas dupa acoperirea integrala a acesteia.

Baza legala o regasiti in art. 26 alin 1 si 5 din Legea 571 din 2003 privind Codul Fiscal si punctele 73 si 74 din HG 44/2004 privind Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare:

ART. 26 Pierderi fiscale
(1) Pierderea anuală, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.
(...)
(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pierderea fiscală anuală realizată începând cu anul 2009, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.

Norme metodologice:
73. Recuperarea pierderilor fiscale anuale se face în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.
74. Pierderea fiscală reprezintă suma înregistrată în declaraţia de impunere a anului precedent.

Ultima modificare: Miercuri, 30 Noiembrie 2011
Cristina Alexandrescu, Contabil
miutaradu a scris:

in anul 2010 am avut pierdere fiscala , in anul 2011 semestrul 3 am avut profit dar mai mic decat pierderea fiscala , trebuie impozit pe profit platit?


Asa cum a spus @george_neagu, impozit pe profit veti plati doar dupa ce se va acoperi toata pierderea fiscala.

A nu se confunda pierderea fiscala cu pierderea contabila. Pierderea fiscala este pierderea declarata in Declaratia 101/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperarea pierderilor Eva_56 Eva_56 In anul 2008 am infiintat un SRL.In ianuarie 2010 am solicitat suspendarea activitatii pe o perioada de 3 ani. La data suspendarii soietatea inregistra ... (vezi toată discuția)
Prescriere pierdere fiscala Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen Buna ziua, As dori sa verific cu dumneavoastra termenul de prescriere pentru pierderile fiscale. Mai precis, va rog sa-mi spuneti, dupa opinia ... (vezi toată discuția)
Profit - pierdere ContSters138151 ContSters138151 daca firma a inregistrat la sfarsitul lunii iulie profit iar la anul 2009 a fost incheiat cu pierdere, se poate recupera pierderea din 2009? cum si care sunt ... (vezi toată discuția)