Submăsurile 6.2 și 6.4 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală nu vor mai beneficia de noi sesiuni în cursul acestui an, ca urmare a epuizării fondurilor alocate în orizontul financiar 2014-2020, cu trei ani înainte de termenul limită prevăzut.
Prin intermediul submăsurii 6.2, fermierii și alți mici antreprenori din spațiul rural puteau solicita fonduri nerambursabile de 50.000 de euro sau 70.000 de euro pentru înființarea unor afaceri non-agricole la țară. Ajutorul financiar nerambursabil acoperea în întregime valoarea investițiilor prevăzute de către beneficiari, fiind posibilă utilizarea banilor și pentru capitalizarea societății și achiziționarea de materii prime, plata salariilor, a chiriilor, dar și alte cheltuieli utile funcționării și dezvoltării micilor afaceri.
În același timp, submăsura 6.4 a fost destinată înființării dar și dezvoltării unor afaceri non-agricole existente în spațiul rural. Spre deosebire de programul de finanțare anterior, ajutorul financiar nerambusabil acordat era de 70% sau 90% din valoarea eligibilă a investiției, însă fără a depăși pragul de 200.000 de euro. Totodată, banii puteau fi utilizați doar pentru realizarea de construcții sau achiziționarea de utilaje, echipamente sau dotări noi necesare pentru activitatea desfășurată.
Cele mai afectate afaceri de sistarea finanțărilor acordate prin aceste măsuri
Ca o consecință a sistării finanțărilor nerambusabile acordate prin intermediul acestor două programe de finanțare, mulți antreprenori vor pierde orice șansă reală de a-și finanța ideile de afaceri, având în vedere faptul că multe domenii de activitate erau finanțate doar prin intermediul acestora.
Acesta este cazul antreprenorilor care intenționau să își înființeze pensiuni agro-turistice în spațiul rural. Cele două linii de finanțare erau singurele programe care sprijineau financiar societățile de tip start-up pentru realizarea unor construcții noi sau extinderea celor deja existente.
Prin urmare, pensiunile agro-turistice nu se pot orienta către alte programe de finanțare din fonduri naționale sau europene, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, până în 2021, anul lansării noului exercițiu financiar multianual european, aceste tipuri de activități nu vor mai fi sprijinite.
În acestă situație se regăsesc, de altfel, toate proiectele care necesită și realizarea unei construcții în scopul desfășurării activității economice. Iată și alte afaceri ce vor fi afectate de sistarea fondurilor nerambursabile acordate de cele două programe de finanțare:
- spălătoriile auto din spațiul rural;
- unitățile de service auto;
- fabricile de mobilă, confecții, încălțăminte, etc.
În plus, submăsurile 6.2 și 6.4 sprijineau investițiile realizate în domeniul serviciilor prestate în special populației din zonele rurale, aceste domenii de activitate fiind slab punctate în cadrul altor linii de finanțare. Ca o consecință, în următorii ani, în lipsa altor programe care să le sprijine, nu vor mai putea fi finanțate nici următoarele activități economice:
- farmaciile din spațiul rural;
- serviciile de coafură, cosmetică;
- serviciile veterinare prestate în spațiul rural;
- agențiile de turism;
- activitățile recreative și distractive;
- campingurile și alte structuri de primire turistică;
- servicii de instalații termice, sanitare, electrice;
- micile centre de reparații a produselor electrice sau electrocasnice.
Antreprenorii vor avea, în 2018, o alternativă de finanțare a proiectelor proprii
Nu toți antreprenorii vor fi afectați de sistarea finanțării acordate în anii anteriori prin intermediul celor două programe de finanțare amintite anterior, însă planurile lor de afaceri necesită o restructurare importantă a activităților prevăzute. Aceștia se pot putea orienta către programul Start-up Nation 2018, având posibilitatea de a solicita sprijin financiar nerambursabil prin intermediul acestuia.
Totuși, antreprenorii interesați de acest program de finanțare trebuie să ia în calcul particularitățile Start-up Nation, cea mai importantă dintre acestea fiind faptul că nu sunt sprijinite realizarea sau extinderea unor construcții. Pentru asigurarea spațiului în care activitatea urmează să fie desfășurată, antreprenorii pot lua în calcul închirierea unui birou/hală, cheltuielile privind închirierea fiind eligibile.
Cu toate acestea, programul Start-up Nation urmărește sprijinirea cu prioritate a altor domenii de activitate. Prin urmare, afacerile cu șanse sporite de finanțare vor fi cele din următoarele domenii de activitate, în această ordine:
- activitățile de producție;
- crearea și dezvoltarea de programe software;
- activitățile din sfera industriilor creative (servicii foto, video, organizarea de cursuri și evenimente, activitățile de design, activitățile de fitness etc).
Având în vedere faptul că în cadrul sesiunii din anul 2017 programul Start-up Nation a finanțat un număr redus de proiecte din sfera serviciilor, este de așteptat ca și în acest an aceste afaceri să nu aibă șanse ridicate pentru a fi selectate la finanțare. Acești antreprenori se pot orienta către afaceri din domeniile care pot obține un punctaj superior, după cum au fost amintite în paragraful anterior.