În acest an, indemnizația de maternitate va avea valoarea de 713 euro, în condițiile în care indicatorul ISEE trebuie să aibă valoarea de maximum 17.141 de euro. Indicatorul ISEE - „Indicatore della situazione economica equivalente” - reprezintă un instrument ce permite măsurarea situației financiare a familiilor din Italia. Este un indicator ce ține seama de veniturile, bunurile (mobile și imobile) și caracteristicile nucleului familial (familie tradițională sau persoană singură).
Indemnizația de maternitate este plătită de INPS și se adresează femeilor care au născut și persoanelor care au adoptat un copil. Aceasta se plătește chiar dacă solicitantul nu plătește contribuții la stat și poate fi solicitată de persoanele cu cetățenie italiană, europeană, dar și non-europeană, cu condiția ca aceștia din urmă să dețină un permis de ședere pe termen lung sau rezidența în Italia.
Această indemnizație se plătește femeilor care:
- nu au un loc de muncă;
- sunt angajate, dar nu au dreptul la beneficii de maternitate;
- sunt angajate, au dreptul la beneficii de maternitate, dar valoarea acestora este mai mică decât valoarea indemnizației.
Cererea pentru indemnizația de maternitate trebuie depusă în maximum șase luni de la nașterea copilului sau, în cazul adopției, la cel mult șase luni de la intrarea minorului în familie.
Valoarea indemnizației pentru familie acordată de municipalitate timp de 13 luni este de 142,85 de euro pe lună. Pentru a putea obține integral această indemnizație, o familie trebuie să aibă indicatorul ISEE de maximum 6.793 euro, iar pentru a obține o indemnizație parțială, indicele ISEE al familie trebuie să fie de până la 8.650 de euro.
Indemnizația pentru familie este destinată familiilor cu copii minori și cu resurse și venituri limitate. Mai exact, această indemnizație se adresează gospodăriilor în care există cel puțin un părinte și trei copii minori și care au un venituri sau bunuri ce nu depășesc indicele ISEE, care în acest an este de 8.650,11. Cei trei copii menționați anterior pot fi copiii unuia dintre solicitanți sau aflați în plasament familial.
Cererea se depune la instituțiile din localitatea de domiciliu până la sfârșitul lunii ianuarie a următorului an pentru care se solicită indemnizația și trebuie să fie însoțită de o declarație privind indicele ISEE. De exemplu, pentru indemnizația din 2018, cererea se poate depune până la sfârșitul lunii ianuarie 2019.
Aceste indemnizații se pot suprapune cu alte beneficii acordate familiei și nu constituie venituri impozabile sau pentru care trebuie plătite contribuții sociale.
Comentarii articol (0)