Mama unei fetiţe de 6 ani, aflată pe dializă, a renunţat la speranţa că statul român va plăti operaţia de transplant de rinichi în Spania.
“Ni s-a spus undeva pe la 60-70 de mii de euro. A venit răspunsul, ei ne aşteaptă, ne pot primi acolo. Sigur nu voi primi aceşti bani luna viitoare. Dacă vrei să faci ceva, faci pe cont propriu.”
Sau aştepţi lungul drum al hârtiilor. Medicul specialist îi dă pacientului o scrisoare care arată că procedura nu se face în ţară. Pacientul depune un dosar la Direcţia de Sănătate Publică. Comisia regională dă un accept de principiu. DSP cere 3 oferte de preţ, de la clinici din străinătate. Pacientul e trimis spre evaluare la cea cu ofertă mai bună. Dacă bolnavul e acceptat, spitalul anunţă costul final. Dosarul pleacă spre Ministerul Sănătăţii. O altă comisie se întruneşte o dată pe lună şi dă un răspuns. Hârtiile merg înapoi la Direcţie. Pacientul mai are de aşteptat încă trei săptămâni, până banii sunt viraţi în cont.
Deseori, toate aceste proceduri durează însă mai mult decât poate îndura bolnavul. Adrian şi-a depus actele când mai avea doar 20% şanse de supravieţuire, iar aprobările au durat cinci luni.
Citiți materialul integral pe ȘtirileProTV.ro.
Comentarii articol (0)