Propunerea legislativă pentru modificarea unor acte normative privind funcţionarii publici fusese adoptată tacit de Senat, dar ultimul cuvânt l-au avut deputații. Documentul ar fi modificat două acte normative ce reglementează aspecte legate de activitatea funcționarilor publici, în sensul adăugării unor reguli de comportament la locul de muncă, dar și în afara orelor de program.
Practic, funcționarii publici ar fi fost obligați să prevină și să combată, atunci când își îndeplinesc atribuțiile profesionale, orice formă de discriminare, să respecte demnitatea umană, a drepturilor și libertăților cetățenilor și adopte un comportament care să nu dăuneze imaginii și prestigiului corpului funcționarilor publici.
Suplimentar, proiectul aducea funcționarilor publici obligații și în afara orelor și locului de muncă. Astfel, aceștia ar fi trebuit, chiar și atunci când sunt în afara exercitării atribuțiilor de serviciu, să se abțină de la gesturi și manifestări discriminatorii față de diverse grupuri de persoane, adică față de minoritățile naționale, etnice, religioase, sexuale etc. Orice comportament discriminatoriu al unui funcționar public ar fi constituit o abatere disciplinară și i-ar fi putut aduce acestuia o serie de sancțiuni disciplinare - de la mustrare scrisă la destituirea din funcția publică.
Inițiatorii proiectului de act normativ considerau că funcționarii publici ar trebui să fie civilizați și respectuoși, fără să aibă un comportament agresiv, injurios sau calomniator, atât pe parcursul programului de lucru, cât și în timpul liber.
Atenție! Proiectul de lege NU se poate aplica. Din moment ce a fost respins de Camera Deputaților, ca For decizional, documentul și-a încetat traseul legislativ.