În ultima zi din luna februarie 2017, Camera Deputaților a adoptat tacit, în calitate de primă Cameră sesizată, o propunere legislativă ce prevedea abrogarea cadrului legal al prevenirii și sancționării tuturor formelor de discriminare (Legea nr. 48/2002). Totodată, asta ar fi însemnat și desființarea CNCD, autoritatea de stat în domeniul discriminării.
Adoptarea tacită este posibilă doar în cazul proiectelor aflate la prima Cameră sesizată, atunci când se depășește termenul legal de dezbatere și vot. Prin urmare, votul final a aparținut Senatului, Forul decizional în acest caz, care nu era obligat la pronunțarea unei decizii în cadrul unui anumit termen. Totuși, senatorii au respins definitiv astăzi proiectul de lege, astfel că acesta nu va ajunge să se aplice.
Proiectul avea oricum șanse mici să treacă de Parlament, în condițiile în care deputații îl propuseseră pentru respingere, dar n-au apucat să și voteze acest lucru. De asemenea, Guvernul transmisese Parlamentului că nu era de acord cu măsura. Însă chiar dacă senatorii ar fi considerat desființarea CNCD ca fiind necesară, documentul tot ar fi trebuit să treacă de președintele României și poate chiar și de un control de constituționalitate.
În plus, cadrul legal al prevenirii și sancționării tuturor formelor de discriminare reprezintă o transpunere obligatorie în legislația autohtonă a unei directive europene. Prin urmare, abrogarea actului normativ ar fi putut duce în final la sancționarea țării noastre.
Atenție! Proiectul de lege NU se poate aplica. Deși a fost adoptat tacit de Camera Deputaților, acesta a fost respins definitiv de Senat, astfel că și-a încetat traseul legislativ.
Comentarii articol (4)