De regulă, calitatea de administrator este exercitată de o persoană fizică şi presupune, în linii mari, reprezentarea societăţii în raporturile cu terții. Potrivit Legii nr. 31/1990 privind societăţile, administratorul are mai multe obligaţii, printre care obligaţia de a prelua şi păstra documentele privind constituirea societăţii, obligaţia de a administra societatea, adică de a face toate operaţiile cerute pentru îndeplinirea obiectului societăţii, obligaţia de a întocmi situaţia financiară anuală, precum şi de a asigura respectarea legii la repartizarea profitului şi plata dividendelor ş.a.m.d.
Funcţia de administrator nu se dobândeşte în baza unui contract individual de muncă, deci administratorul nu are calitatea de angajat al societăţii. În schimb, calitatea de administrator se stabileşte printr-un contract de mandat, iar administratorul primeşte o remuneraţie pe toată durata mandatului său.
Aşadar, administratorul nu este salariat al societăţii, însă remuneraţia pe care o primeşte intră în categoria veniturilor asimilate salariilor pentru care se plătesc contribuţiile sociale obligatorii și impozitul pe venit, regimul fiscal al remuneraţiei administratorilor fiind acelaşi ca pentru salariaţi.
Potrivit Codului fiscal, administratorii trebuie să plătească următoarele contribuţii şi impozite:
- CAS: 25% din remuneraţia brută;
- CASS: 10% din remuneraţia brută;
- Impozit pe venit: 10% din venitul impozabil, respectiv din suma rămasă din renumeraţia brută, după plata CAS şi CASS.
De asemenea, regulile de impunere privind veniturile din salarii se aplică şi în cazul remunerației administratorilor companiilor sau societăților naționale și regiilor autonome, desemnați ori numiți în condițiile legii, precum și sumelor primite de reprezentanții în adunarea generală a acționarilor și în consiliul de administrație.
Mai multe detalii despre contribuţiile sociale obligatorii pentru anul 2018 găsiţi în acest material.