Persoanele care sunt administratorii societăților comerciale nu au calitatea de angajați ai societății, aceștia nefiind încadrați în baza unui contract individual de muncă, iar contractul de administrare nu se va înregistra în Registrul General de Evidență a Salariaților.
Administratorul reprezintă societatea în raporturile cu terții, poartă răspunderea pentru modul în care desăvârșește actele de administrare a societății, aceștia fiind remunerați pentru modul de organizare și gestionare a activității companiei.
Conform art. 76 din Codul Fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani și/sau în natură obținute de o persoană fizică rezidentă ori nerezidentă ce desfășoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă acordate persoanelor care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor.
Reguli de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică și remunerației administratorilor societăților, companiilor/societăților naționale și regiilor autonome, desemnați/numiți în condițiile legii, precum și sumele primite de reprezentanții în adunarea generală a acționarilor și în consiliul de administrație.
Conform Codului Fiscal, remunerația administratorului este un venit asimilat salariului, regimul fiscal aplicabil fiind diferit de cel aferent veniturilor din salarii.
Conform noului Cod fiscal, în anul 2016 indemnizația administratorilor, se impozitează după cum urmează:
a) Contribuții individuale:
- Contribuția de asigurări sociale – 10.5% din remunerația brută; în situația în care remuneratia brută este mai mare decât valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut, contribuția individuală de asigurări sociale se calculează în limita acestui plafon;
- Contribuția de asigurări sociale de sănătate – 5.5% din remunerația brută;
- Impozit – 16% aplicat la baza de calcul pe care o reprezintă remunerația brută din care se scad contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate.
b) Contribuții plătitor de venit
- Contribuția de asigurări sociale – 15,8% din remunerația brută.
- Contribuția de asigurări sociale de sănătate – 5.2% din remunerația brută;
- Contribuția pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate – 0.85% din remunerația brută.
Contribuțiile datorate de administratorul unei societăți, atât cele individuale, cât și cele ale plătitorului de venit, se virează și se declară de către societatea comercială împreună cu impozitul aferent, în formularul 112 – Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate.
Sinteza de mai sus face parte dintr-o campanie informativă specială, dedicată domeniului HR, dezvoltată de AvocatNet.ro, în parteneriat cu BIA - Human Resource Management Services, unul dintre pionierii serviciilor profesionale de resurse umane din România. Toate articolele publicate în cadrul campaniei sunt disponibile aici sau pe pagina de autor a partenerului nostru. |