avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii contract de mandat administrator S.A.
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

contract de mandat administrator S.A.

Am urmatoarea situatie:
directorul general al unei societati pe actiuni a fost ales administrator al societatii. Din cate am citit eu in legea 31, contractul de munca trebuie suspendat ( incclusiv in REVISAL) si intocmit un contract de mandat. Societatea opteaza pentru plata tuturor contributiilor aferente remuneratiei pentru director general ( care oricum este asimilata veniturilor de natura salariala)- prin retinere la sursa. In aceste conditii, directorul general mai trebuie sa incheie in mod individual contracte cu casa de pensii si casa de sanatate, sau este suficient ca este declarat in 112 si 205????

Va mutumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: MGHEORGHE78 , utilizator 13:54, 21 Iunie 2013


Referitor la contributiile sociale obligatorii pentru aceste venituri, indemnizatia administratorilor face in continuare parte din baza de calcul a contributiilor sociale individuale si din baza de calcul a contributiilor datorate de platitorul de venituri.

Indemnizatiile platite administratorilor sunt exceptate de la plata:

- contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj si a contributiei datorate de platitorul veniturilor la bugetul asigurarilor pentru somaj [lit. c1) C.fisc.];
- contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorate de platitorul veniturilor la bugetul asigurarilor sociale de stat [lit. d1) C.fisc.];
- contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale [lit. f) C.fisc.].

Cu alte cuvinte, pentru aceste venituri se datoreaza urmatoarele:

- contributia individuala de asigurari sociale de sanatate;
- contributia datorata de platitorul veniturilor la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de platitorul veniturilor la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
- contributia individuala de asigurari sociale;
- contributia datorata de platitorul veniturilor la bugetul asi gurarilor sociale de stat;
- impozit pe venit.

Referitor la contributia de asigurari sociale, aceasta se datoreaza acum si pentru remuneratiile obtinute de administratorii societatilor comerciale. Baza de calcul a contributiei la asigurarile sociale este limitata, atat pentru contributia individuala (la valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut), cat si pentru contributia datorata de platitorul veniturilor (la valoarea produsului dintre numarul asiguratilor pentru care angajatorul datoreaza contributie diferentiata in functie de conditiile de munca, din luna pentru care se calculeaza aceasta contributie datorata bugetului asigurarilor sociale de stat si valoarea corespunzatoare a de 5 ori castigul salarial mediu brut).
Prin urmare, nu mai este nevoie s aincheie in mod individual contracte cu casa de sanatte sau casa d epensii.


.

.

Multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog un raspuns grafro grafro Buna ziua. V-as ruga sa imi spuneti ce trebuie platit in urmatorul caz si pentru ce ar trebuii sa imi fac griji . Pana in Septembrie 2010 sotia a fost pe ... (vezi toată discuția)
Ce dari trebuie platite la stat? fany74 fany74 Am lucrat la o firma din 2000 pana la jumatatea luni noiembrie,cand mi-am cerut bani pe luna noiembrie am fost dat afara,a doua zi am fost sa imi faca ... (vezi toată discuția)
Impozitare salarii compensatorii emilia19p emilia19p Buna! am lucrat la Posta Romana si recent am fost disponibilizata primind o decizie prin care imi vor fi date salarii compensatorii.... de atunci se tot aud ... (vezi toată discuția)