Firmele vizate de legislația insolvenței sunt obligate, conform Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, să aplice split TVA. Nu vorbim de vreo etapă anume a procedurii insolvenței, astfel că societățile trebuie să aplice split TVA indiferent de motivul din care ajung să se lovească de legislația insolvenței, deci chiar și în procedurile de prevenire.
Totuși, autoritățile n-au gândit prea bine obligația companiilor de a aplica split TVA, din moment ce mecanismul plății defalcate îngreunează activitatea societăților aflate în insolvență. O primă problemă este reprezentată de costurile suplimentare cu folosirea conturilor de TVA deschise la bănci.
„Dintr-o perspectivă practică a legislației naționale privind procedurile de prevenție a insolvenței și de insolvență, utilizarea contului de TVA duce la dublarea costurilor operaționale în ceea ce privește comisioanele bancare de administrare a conturilor și de plăți. De asemenea, ordonanța nu face distincție între diversele faze ale procedurii de insolvență, respectiv perioada de observație, de reorganizare sau de faliment/lichidare, astfel încât apreciem că această măsură se aplică debitorului supus procedurii de insolvență indiferent de stadiul procedurii”, a explicat, pentru redacția noastră, Dorin Petcu (foto), partener la TZA Insolvență SPRL.
Specialistul contactat de avocatnet.ro a mai atras atenția și asupra obligației de notificare a aplicării sistemului split TVA. Acest lucru se face, pentru companiile vizate de legislația insolvenței începând cu data de 1 ianuarie 2018, până la data de 1 a lunii următoare celei de intrare sub incidența legislației insolvenței.
„Măsura este interesantă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, în cazul debitorului care aplică pentru deschiderea procedurii insolvenței, acesta are obligația de a notifica organul fiscal competent anterior deschiderii procedurii cu privire la intențiile sale, astfel încât organul fiscal competent să poată să-și organizeze misiunea de control în vederea stabilirii cuantumului creanțelor fiscale la data deschiderii procedurii insolvenței pentru formularea declarației de creanță. Astfel, organul fiscal competent are cunoștință implicit de aplicarea split TVA, aceasta fiind un efect al legii și nu o opțiune a debitorului în insolvență”, a spus Dorin Petcu.
Totodată, acesta a adăugat că, „în al doilea rând, textul ordonanței face abstracție de faptul că administratorul/lichidatorul judiciar va notifica oricum organul fiscal competent după data deschiderii procedurii, în vederea comunicării informației privind deschiderea procedurii și a termenelor de procedură. Astfel, adăugarea a încă o notificare din partea debitorului cu privire la aplicarea split TVA este o obligație ce stă alături de alte două existente deja și care tratează același subiect la momente diferite: informarea de către debitor privind intenția de deschidere a procedurii, respectiv informarea de către administratorul judiciar/lichidatorul judiciar cu privire la deschiderea procedurii”.
Așadar, în al doilea rând, split TVA pentru firmele în insolvență presupune multiple raportări ale aceleiași situații, ceea ce reprezintă o practică inutilă și consumatoare de timp.
Pe deasupra, partenerul TZA Insolvență SPRL conchide că procedura falimentului este îndeajuns de transparentă pentru a face inutilă aplicarea sistemului plății defalcate a TVA-ului: „În situația procedurilor de faliment, toate plățile se fac exclusiv pe baza rapoartelor de fonduri și a proiectelor de distribuire, astfel încât transparența guvernează totul. Toate operațiunile se fac sub controlul de oportunitate al creditorilor și sub controlul de legalitate al judecătorului sindic, astfel încât, la prima vedere, split TVA nu produce decât costuri mai mari de administrare a procedurii”.
Sistemul split TVA este obligatoriu, începând cu data de 1 ianuarie 2018, numai pentru firmele cu datorii notabile la plata TVA sau care se află în insolvență. Inițial, Guvernul stabilise că, de la data respectivă, toate companiile plătitoare de TVA urmau să aplice obligatoriu split TVA, însă Parlamentul a restrâns semnificativ obligația.