Potrivit unui studiu realizat de Ana Sebov, investigator și director al Departamentului financiar în lupta împotriva fraudei la PwC România, și echipa sa, nu mai puțin de 44% dintre companiile care oferă servicii financiare și care au răspuns sondajului au avut de-a face cu frauda fiscală în ultimii ani.
În același timp, 30% dintre firmele respondente au suferit pierderi cuprinse între 100.000 și cinci milioane de dolari, pagube cauzate de actele frauduloase comise asupra companiei.
În acest context, din continuarea articolului puteți afla:
- care sunt celelalte industrii expuse riscului de fraudare și care e trendul în acest sens;
- care e impactul economic al criminalității economice.
În topul industriilor în care există riscul de fraudare se află și companiile cu capital de stat, acolo unde, într-un procent de 44%, intervine, cel puțin o dată, frauda fiscală.
La fel, 43% dintre firmele care vând cu amănuntul (în cantități mici) și care au răspuns studiului realizat de echipa de la PwC România au fost fraudate, procentul fiind foarte apropiat și în cazul afacerilor din transport și logistică (42%).
Mai departe, printre industriile unde există un risc crescut de fraudare se regăsesc comunicațiile, într-un procent de 38%, industria aerospațială și de apărare, industria de energie și minerit cea a asigurărilor, fiecare cu un procent de 37%.
În continuare, expuse riscului de criminalitate economică sunt companiile din divertisment și media (33%), societățile de producție (32%) și inginerie și construcții (30%). Nu în ultimul rând, lista este completată de sectorul auto, industria farma și cea hotelieră, fiecare într-un procent de 29%.
În ceea ce privește impactul economic cauzat de criminalitatea economică, acesta este unul major, în condițiile în care, așa cum spuneam și la începutul articolului, 30% dintre firmele respondente au înregistrat pagube cuprinse între 100.000 și cinci milioane de dolari.
Nici o companie nu este scutită de riscul fraudării, a atras atenția Ana Sebov în cadrul unui eveniment, avertisment care subliniază practic rolul departamentului financiar/audit în prevenirea și detectarea fraudei și recomandarea ca potențialii angajați să fie verificați temeinic înainte, mai ales dacă urmează să ocupe funcții de conducere.
În același timp însă, 6% dintre companii au înregistrat pierderi de peste cinci milioane de dolari, iar 3% de peste 50 de milioane de dolari.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă derulată de avocatnet.ro pentru sprijinirea antreprenorilor în lupta împotriva fraudei fiscale. Toate materialele din serie sunt disponibile aici.