Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre:
- ce venituri trebuie declarate la Fisc;
- exemple pentru completarea declarației unice;
- transmiterea declarației unice prin SPV;
- ce taxe trebuie plătite pentru veniturile obținute de PFA-uri;
- reducerile de taxe ce se pot aplica;
- riscurile nedepunerii declarației unice.
1. Veniturile ce trebuie declarate
În principiu, PFA-urile trebuie să declare până luni, mai exact, veniturile în bani și/sau în natură din România, realizate în anul 2017 ori individual, ori într-o formă de asociere. De asemenea, mai trebuie raportate veniturile în bani și/sau în natură din România, estimate pentru anul 2018, pentru estimarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate pentru anul 2018. Totuși, Guvernul va amâna termenul cu două săptămâni. Cei care nu depun documentul riscă să fie amendați. Detalii, aici și aici.
2. Exemple concrete pentru completarea declarației unice
Expertul contabil Luiza Daneliuc a făcut două videoclipuri utile tuturor PFA-urilor, în care a explicat foarte bine cum trebuie completată declarația unică. Primul video vizează PFA-urile cu normă de venit, iar al doilea vizează PFA-urile cu impozitare în sistem real. Detalii, aici și aici.
3. Folosirea SPV pentru transmiterea declarației unice
Declarația unică trebuie depusă la unitatea fiscală în a cărui rază teritorială își au PFA-urile domiciliul. Aceasta se poate transmite efectiv în format tipărit, la registratura unității fiscale, sau prin poștă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire. De asemenea, declarația se mai poate transmite și electronic, cu ajutorul SPV. Pentru a veni în ajutorul cititorilor noștri, am explicat aici cum se face înregistrarea PFA-urilor în SPV, iar aici - cum se folosește SPV pentru transmiterea declarației unice.
4. Ce taxe trebuie plătite pentru veniturile independente
Veniturile independente obținute ca PFA sunt taxate cu impozit și contribuții sociale pentru pensii și sănătate. Mai exact, PFA-urile datorează impozit pe venit în cotă de 10%, contribuție la pensii în cotă de 25% și contribuție la sănătate în cotă de 10%. Totuși, nu toate persoanele fizice datorează contribuțiile sociale, deoarece obligația depinde de un plafon legal al veniturilor obținute. Detalii, aici și aici.
5. PFA-urile pot beneficia de reduceri de taxe
Taxele aferente veniturilor independente obținute ca PFA trebuie achitate integral, într-o singură tranșă sau în mai multe, după cum vrea fiecare persoană fizică, până pe 15 martie 2019. Totuși, în anumite condiții, PFA-urile pot beneficia de reduceri de taxe. Detalii, aici.