Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre taxele datorate de PFA-uri pentru veniturile independente.
Veniturile independente obținute ca PFA sunt avute în vedere de noul sistem pentru declararea veniturilor și plata taxelor aferente de către persoanele fizice. Este vorba de declarația unică pentru persoanele fizice, care, pentru anul 2018, trebuie depusă la unitățile Fiscului până pe 16 iulie 2018.
Mai exact, în baza veniturilor declarate de PFA-uri prin declarația unică se stabilesc taxele datorate la stat, așa cum prevede Codul fiscal. Ce taxe? Impozitul pe venit, care are o cotă de 10%, CAS, care are o cotă de 25%, și CASS, care are o cotă de 10%.
În cazul contribuțiilor la pensii și sănătate, lucrurile sunt puțin mai complicate. Concret, CAS și CASS sunt datorate obligatoriu dacă PFA-urile estimează în 2018 venituri totale cel puțin egale cu 12 salarii minime brute (adică 22.800 de lei). Dacă veniturile totale estimate sunt sub acest plafon, contribuțiile sunt opționale.
Taxele pentru veniturile obținute ca PFA trebuie plătite, pentru anul 2018, până pe 15 martie 2019, într-o singură tranșă sau în mai multe tranșe. Pentru a încuraja plata anticipată a impozitului și a contribuțiilor sociale, autoritățile acordă, în anumite condiții, reducerea taxelor datorate.
Declarația unică pentru persoanele fizice se depune la unitatea fiscală în a cărui rază teritorială își au PFA-urile domiciliul. Aceasta se poate transmite efectiv în format tipărit, la registratura unității fiscale, sau prin poștă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire. De asemenea, declarația se mai poate transmite electronic, cu ajutorul Spațiului Privat Virtual.
Formularul electronic inteligent al declarației unice pentru persoanele fizice poate fi descărcat de aici, iar formularul pentru tipărit poate fi descărcat de aici.
Comentarii articol (2)