Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre anii pentru care trebuie declarate la Fisc veniturile obținute de PFA-uri.
Veniturile independente obținute ca PFA sunt avute în vedere de noul sistem pentru declararea veniturilor și plata taxelor aferente de către persoanele fizice. Astfel, potrivit Ordinului Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 888/2018, PFA-urile trebuie să depună declarația unică, la unitățile Fiscului, până pe 16 iulie 2018.
În principiu, PFA-urile trebuie să declare, mai exact:
- veniturile în bani și/sau în natură din România, realizate în anul 2017 ori individual, ori într-o formă de asociere;
- veniturile în bani și/sau în natură din România, estimate pentru anul 2018, pentru estimarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate pentru anul 2018.
Declarația unică pentru persoanele fizice se depune la unitatea fiscală în a cărui rază teritorială își au PFA-urile domiciliul. Aceasta se poate transmite efectiv în format tipărit, la registratura unității fiscale, sau prin poștă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire. De asemenea, declarația se mai poate transmite electronic, cu ajutorul Spațiului Privat Virtual.
Formularul electronic inteligent al declarației unice pentru persoanele fizice poate fi descărcat de aici, iar formularul pentru tipărit poate fi descărcat de aici.
Taxele datorate pentru veniturile obținute ca PFA în 2018 vor trebui plătite până în data de 15 martie 2019, într-o singură tranșă sau în mai multe, după cum preferă fiecare persoană fizică autorizată. Pentru a încuraja plata anticipată a impozitului și a contribuțiilor sociale, autoritățile acordă, în anumite condiții, reducerea taxelor datorate.
Declarația unică pentru persoanele fizice a înlocuit formularele 200, 201, 220, 221, 600, 604 și 605. Aceasta este folosită, printre altele, pentru declararea veniturilor independente obținute ca PFA.