Acolo unde există, auditorii interni sunt cei care pot identifica riscurile de fraudă, împreună cu managementul companiei, nivelul de control fiind unul mai ridicat între societățiile cu audit.
Practic, auditorii trebuie să aibă cunoștințe suficiente pentru a evalua riscul de fraudă și modul în care acesta este gestionat de organizație, fiind însă foarte greu să aibă cunoștințele unei persoane ale cărei responsabilități principale sunt detectarea și investigarea fraudei.
Mai mult, în contextul în care fraudele sunt din ce în ce mai sofisticate și greu de depistat, companiile care au de-a face cu astfel de infracțiuni pot apela la investigatori profesioniști, care să facă practic lumină și să rezolve situația.
Totuși, orice investigație trebuie facută într-un cadru legal, a explicat recent Ana Sebov, investigator și director al Departamentului financiar în lupta împotriva fraudei la PwC România.
Despre condițiile și pașii pe care trebuie să îi respecte o investigație puteți afla din paragrafele următoare, acest material fiind scris exclusiv pentru abonații la serviciul nostru premium.
În primul rând, un investigator trebuie să fie capabil să recunoască semnele de avertizare de fraudă și să pună cap la cap anumite elemente, pentru a elucida cazul.
Înainte însă de a face orice fel de demersuri în acest sens, investigatorul se consultă neapărat cu un avocat, pentru a se asigura că investigația se desfășoară în termeni legali.
Potrivit Anei Sebov, într-o investigație trebuie urmați anumiți pași, trebuie făcute informări și colectate dovezi. Și cum cele mai multe răspunsuri vin din mailurile și calculatorul persoanei suspecte de fraudare, este nevoie de consimțământul angajatului pentru clonarea e-mailului.
Dacă persoana în cauză nu este de acord, investigatorul cere acordul companiei, începând efectiv căutările. De altfel, "săpăturile" se fac după anumite cuvinte cheie, fără a se căuta în arhiva personală, a explicat specialistul de la PwC România.
Totodată, este important de amintit că investigația poate începe independent de o plângere penală formală. În plus, ancheta poate începe și:
- pe baza unei dezvăluiri/ divulgări;
- din oficiu, la sesizarea organelor competente: DNA, DIICOT, Antifraudă etc;
- în urma unui raport depus de o autoritate de control.
Potrivit unui studiu realizat de PwC România, răspunderea penală a firmelor este distinctă și se aplică în plus față de răspunderea penală aplicabilă infractorilor individuali (de exemplu: membrii consiliului de administrație, directori economici, alți angajați).
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă derulată de avocatnet.ro pentru sprijinirea antreprenorilor în lupta împotriva fraudei fiscale. Toate materialele din serie sunt disponibile aici.