Conform noului mecanism de declarare și plată a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale, introdus prin intermediul OUG nr. 18/2018, persoanele fizice vor depune anual o singură declarație fiscală, formularul 212, în loc de șapte asemenea formulare, iar din anul 2019 va exista un termen-limită unic pentru declararea și plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale.
Astfel, noile reguli sunt valabile și pentru persoanele fizice ce obțin venituri din dividende, alături de celelalte venituri din investiții (dobânzi, cedarea titlurilor de participare și a acțiunilor etc).
În continuarea articolului poți citi despre:
- formularele fiscale comasate pentru a introduce declarația unică pentru persoanele fizice cu venituri din dividende;
- termenul până la care se va face anual declararea și plata impozitului și a contribuției la sănătate (CASS);
- regulile tranzitorii pentru persoanele fizice de aplicat în anul 2018;
- reducerile de taxe de care se vor putea bucura contribuabilii care-și vor plăti anticipat obligațiile fiscale pentru anul 2018.
Declarațiile 200, 201 și 600 au fost comasate
Formularele fiscale 200, 201 și 600 se numără printre principalele documente pe care persoanele fizice ce obțin venituri din dividende trebuiau să le depună anual, conform regulilor din Codul fiscal. Prima declarație era folosită pentru veniturile din dividende obținute din România, a doua pentru veniturile încasate din străinătate , iar a treia pentru stabilirea CASS datorate statului.
Aceste trei documente, alături de alte patru declarații fiscale pe care le depun în prezent persoanele fizice, au fost însă reunite în declarația unică pentru persoanele fizice.
Contribuabilii vor depune declarația unică și vor face plățile până în martie
Potrivit OUG nr. 18/2018, publicată vineri în Monitor, va exista un termen unic anual de declarare a veniturilor din dividende și de stabilire a impozitului și CASS de achitat. Concret, acesta va fi 15 martie, ceea ce înseamnă că până pe 15 martie 2019 se va depune declarația cu veniturile pe 2018 și estimările pentru 2019 și, totodată, se vor face plățile pentru 2018.
În același timp, pentru anul 2018 vor exista reguli tranzitorii. Astfel, declarația fiscală unică va trebui depusă până pe 15 iulie 2018, din moment ce 15 martie a trecut. De asemenea, vor exista bonificații pentru cei care își vor achita mult mai repede taxele pentru 2018, rămânând de văzut dacă reducerea va fi valabilă și în anii următori.
Din aceste propuneri reiese că PFA-urile vor putea achita taxele pe 2018 abia în martie 2019, termenul de 15 iulie 2018 urmând să fie doar unul de declarare.
Completarea formularului 212 pentru CASS
Modelul declarației unice, formular 212, a fost aprobat recent, prin intermediul Ordinului ANAF nr. 888/2018. Noul document va fi depus, în mod obișnuit, în format electronic (prin intermediul Spațiului Privat Virtual sau e-guvernare.ro), însă pentru anul 2018 va fi acceptată și varianta depunerii în format tipărit (în dublu exemplar).
Potrivit actului normativ, subsecțiunea Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate estimată trebuie completată de către persoanele fizice care estimează, pentru anul curent, venituri a căror valoare cumulată, din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri, este cel puțin egală cu nivelul a 12 salarii de bază minime brute pe țară, adică 22.800 de lei în prezent.
Încadrarea în plafonul anual de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară se efectuează prin cumularea următoarelor:
- veniturile nete/normele de venit estimate din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, din chirii, agricultură, silvicultură și piscicultură și, nu în ultimul rând, din investiții (dividende, dobânzi, câștiguri de capital etc);
- venitul brut și/sau venitul impozabil din alte surse, potrivit Codului fiscal.
Vă reamintim că, în prezent, veniturile din dividende sunt impozitate cu o cotă de 5%. În plus, și dividendele, alături de celelalte venituri din investiții (dobânzi, cedarea titlurilor de participare și a acțiunilor etc) sunt cuprinse acum în baza de calcul a contribuției la sănătate (raportată la salariul minim pe economie), în anumite condiții.
Astfel, CASS pentru veniturile din dividende este în cotă de 10%, în conformitate cu noile cote de contribuții sociale obligatorii, și este datorată de persoanele fizice care încasează într-un an venituri din dividende și alte categorii (activități independente, chirii, drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole, silvicultură și piscicultură etc) cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute.
Potrivit noilor prevederi, valabile de la 1 ianuarie 2018, CASS pentru dividende trebuie achitată și dacă respectivul contribuabil este, concomitent, salariat.
Concret, persoanele fizice care realizează venituri din dividende sau dobânzi și care estimează, pentru anul 2018, venituri extra-salariale mari mari de 22.800 de lei, vor depune declarația unică până la 15 iulie 2018 și vor datora, pe lângă impozitul pe venit de 5%, și CASS de 2.280 de lei, sume ce vor fi plătite până cel târziu la 15 martie 2019.
În același timp, dacă aceste persoane fizice estimează că vor realiza anul acesta venituri sub plafonul celor 12 salarii minime brute, însă până la finalul anului vor depăși pragul de 22.800 de lei, vor fi nevoiți să depună declarația unică până la 15 martie 2019, urmând ca până la aceeași dată să achite și CASS în cuantum de 2.280 de lei.
Vă reamintim că baza lunară de calcul a CASS este salariul de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează, situat în prezent la 1.900 de lei. Rezultă, așadar, o contribuție la sănătate de 190 de lei pe lună, echivalentul a 2.280 de lei pe an.
Bonificații pentru cei ce achită mai repede taxele pe 2018
Pentru a încuraja persoanele fizice ce obțin venituri din dividende să-și achite mai repede taxele pentru veniturile estimate în anul 2018, autoritățile vor stabili prin OUG bonificațiile de care precizam mai sus.
Mai precis, sumele datorate statului vor urma să scadă cu:
- 10%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018;
- 5%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 martie 2019;
- 5%, dacă declarația unică se depune în format tipărit până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018.
Potrivit OUG nr. 18/2018, reducerea de 5% sau 10% se va aplica atât la suma datorată ca impozit pe venit, cât și la suma datorată ca CASS, acolo unde este cazul.