Un nou mecanism pentru contribuabilii care obțin venituri din activități independente, printre care se numără și persoanele fizice autorizate, este inclus în OUG nr. 18/2018.
Noutățile vizează și veniturile din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, cele pentru care legiuitorul a stabilit o structură distinctă de venituri. De altfel, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală plătite în baza unui contract se va reveni la procedura de reținere, declarare și plată a taxelor de către plătitorul de venit.
Pentru veniturile impozitate în sistem real însă va fi o folosită o declarație unică (noul formular 212), fiind introdus și un termen unic de plată.
În continuarea articolului poți citi despre:
- formularele fiscale comasate pentru a introduce declarația unică pentru persoanele fizice cu venituri din drepturi de autor;
- termenul până la care se va face anual declararea și plata impozitului și a contribuțiilor sociale;
- regulile tranzitorii pentru persoanele fizice ce au obținut venituri din drepturi de autor în 2017;
- reducerile de taxe de care se vor putea bucura contribuabilii care-și vor plăti anticipat obligațiile fiscale pentru anul 2018.
Contribuabilii vor depune o declarație unică
Potrivit noului mecanism aprobat, formularele 200 și 600, alături de alte cinci declarații fiscale pe care le depuneau persoanele fizice, au fost reunite în declarația unică, identificată cu numărul 212.
Până acum, persoanele fizice cu venituri din drepturi de autor aveau obligaţia depunerii formularului 200 (Declarație privind veniturile realizate din România) până la data de 25 mai a anului următor obţinerii venitului (în vederea stabilirii impozitului final şi regularizării impozitului datorat de aceştia către bugetul de stat).
În plus, persoanele fizice cu venituri din drepturi de autor mai mari de 22.800 de lei (echivalentul a 12 salarii minime brute) urmau să aibă obligația depunerii formularului 600, pentru stabilirea CAS și CASS.
Acum însă, odată cu noul mecanism de declarare și plată, pentru veniturile din drepturi de autor determinate în sistem real va fi depus formularul 212, pentru fiecare an fiscal, până la data de 15 martie, inclusiv, a anului următor celui de realizare a veniturilor în vederea definitivării impozitului anual pe venit.
Pentru anul în curs însă, declarația amintită va fi depusă până la 15 iulie 2018. În plus, 15 iulie 2018 va fi și termenul-limită pentru declararea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală obținute în 2017, conform regulilor tranzitorii cuprinse în OUG nr. 18/2018. Prin urmare, declarația unică depusă până la 15 iulie 2018 va fi folosită pentru a definitiva anul fiscal 2017 și pentru a face estimări pentru anul fiscal în curs.
În ceea ce privește instrucțiunile de completare pentru formularul 212, acestea sunt cuprinse în Ordinul ANAF nr. 888/2018 și stabilesc că, pentru veniturile aferente anului 2017, căsuța "drepturi de proprietate intelectuală" trebuie bifată de contribuabilii care au realizat, în mod individual și/sau într-o formă de asociere, venituri din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală, reprezentând venituri din drepturi de autor și drepturi conexe dreptului de autor, brevete de invenție, desene și modele, mărci și indicații geografice, topografii pentru produse semiconductoare și altele asemenea.
În același timp, subsecțiunea "Date privind impozitul pe veniturile estimate din România, impuse în sistem real" va trebui completată, până la 15 iulie 2018, de către persoanele fizice care estimează, pentru anul curent, venituri a căror valoare cumulată, din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri, este cel puțin egală cu nivelul a 12 salarii de bază minime brute pe țară, adică 22.800 de lei în prezent.
Încadrarea în plafonul amintit se efectuează prin cumularea următoarelor:
- veniturile nete/normele de venit estimate din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, din chirii, agricultură, silvicultură și piscicultură și, nu în ultimul rând, din investiții (dividende, dobânzi, câștiguri de capital etc);
- venitul brut și/sau venitul impozabil din alte surse, potrivit Codului fiscal.
Noul formular 212 va fi depus, în mod obișnuit, în format electronic (prin intermediul Spațiului Privat Virtual sau e-guvernare.ro), însă pentru anul 2018 va fi acceptată și varianta depunerii în format tipărit (în dublu exemplar).
Reduceri pentru cei ce achită mai repede taxele pe 2018
Pentru a încuraja persoanele fizice ce obțin venituri din chirii să-și achite mai repede taxele pentru veniturile estimate în anul 2018, autoritățile au stabilit anumite reduceri, prin OUG nr. 18/2018.
Mai precis, sumele datorate statului vor scădea cu:
- 10%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018;
- 5%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 martie 2019;
- 5%, dacă declarația unică se depune în format tipărit până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018.
Astfel, reducerea de 5% sau 10% se va aplica atât la suma datorată ca impozit pe venit, cât și la suma datorată ca CASS.
Comentarii articol (0)