Proiectul E-cultura: Biblioteca digitală a României, ce este prevăzut de un proiect de HG al Ministerului Culturii și Identității Naționale, este în dezbatere publică de câteva zile. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern şi publicat în Monitorul Oficial.
„Într-o lume a digitalului, într-o societate informaţională în care graniţele sunt din ce în ce mai apropiate sau devin inexistente, pericolul pierderii identităţii culturale este unul real. Din punct de vedere al moştenirii culturale, România este o ţară extrem de bogată, context în care digitalizarea patrimoniului cultural reprezintă o soluţie potrivită pentru punerea în valoare a acestei bogăţii", se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.
Acest proiect presupune dezvoltarea unei platforme online de tip bibliotecă digitală (numită „Culturalia”), ce va fi disponibilă tuturor românilor.
Pe lângă publicul larg, vor beneficia de biblioteca digitală a Ministerului Culturii - care va utiliza platforma informatică şi va asigura buna funcţionare a acesteia - şi instituţiile deținătoare de resurse culturale, care vor contribui la dezvoltarea platformei din punctul de vedere al conținutului. De asemenea, printre beneficiari se vor mai număra şi:
- organizaţiile şi instituţiile internaţionale din domeniile educaţie, știinţă şi cultură;
- autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale;
- organizaţiile neguvernamentale;
- cultele şi asociaţiile religioase legal recunoscute;
- cercetătorii şi instituţiile de cercetare.
Biblioteca Digitală a României va cuprinde 550.000 de resurse culturale digitalizate (texte, imagini, audiograme, videograme, obiecte digitale 3D), iar 200.000 dintre acestea vor fi furnizate Bibliotecii Digitale Europene.
Atenție! Proiectul de HG nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)