Legea nr. 288/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative, ce vizează introducerea unui nou mod de recompensare financiară a militarilor și polițiștilor, prin oferirea unei compensații lunare pentru plata parțială sau integrală a ratei împrumutului imobiliar sau ipotecar contractat de către aceștia, a fost oficializată azi și va intra în vigoare duminică.
În funcție de ministerul în cadrul căruia își desfășoară activitatea, condițiile pe care vor trebui să le îndeplinească angajații Ministerului Afacerilor Interne și cei ai Ministerului Apărării Naționale (MApN) pentru a beneficia de compensația pentru plata ratei creditului pentru casă sunt diferite. În esență, potrivit actului normativ, compensația pentru chirie se va transforma, pentru anumiți angajați, într-o compensație pentru plata ratelor la creditul ipotecar sau imobiliar contractat de angajații celor două ministere.
Astfel, pentru a putea solicita ajutorul de stat pentru plata ratelor la casă, în cuantum de până la 50% din salariul de bază, un polițist va trebui:
- să aibă, în mod evident, un împrumut contractat pentru achiziția unei locuințe;
- să fie numit în prima funcție sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care domiciliază;
- să nu fie, nici el, dar nici soția acestuia, proprietar al unei locuințe în acea localitate;
- să nu i se poată asigura un spațiu de locuit corespunzător.
După cum vedem, actul normativ prevede ca polițiștii să poată solicita compensația pentru plata ratelor pentru casă doar în cazul în care aceștia sunt mutați în interes de serviciu în altă localitate decât cea de domiciliu. În schimb, angajații din MApN pot cere acest ajutor de stat și în situația în care își desfășoară activitatea în orașul de domiciliu.
Așadar, militarii trebuie să îndeplinească următoarele condiții pentru a putea primi compensația lunară pentru plata ratei pentru casă, în cuantum de până la 50% din solda lunară:
- să contracteze un credit pentru achiziționarea unei locuințe;
- să fie numiți în prima funcție sau mutați în interesul serviciului în localitatea de domiciliu sau într-o altă localitate;
- să nu aibă în proprietate, nici ei și nici soțiile acestora, un apartament în localitatea în care au fost numiți în funcție;
- nu li se poate asigura un spațiu corespunzător de locuit.
Compensația pentru militarii care lucrează în localitatea de domiciliu se acordă numai în cazuri bine justificate și în urma realizării unei anchete sociale efectuate de o comisie stabilită prin ordin al ministrului apărării naționale.
Actul normativ prevede ca ajutorul pentru plata ratei creditului imobiliar să se plătească o singură dată pe parcursul carierei beneficiarului și ca perioada în care se acordă acest ajutor să nu depășească durata de derulare a creditului.
Comentarii articol (24)