Condițiile acordării compensației pentru plata ratelor militarilor la case se regăsesc într-un proiect de hotărâre de Guvern pus recent în dezbatere la MApN, document ce trebuie să fie adoptat de Guvern pentru a se aplica.
După ce, de la sfârșitul lui 2018, militarii pot primi, potrivit Legii nr. 288/2018, o compensație pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata creditelor imobiliare sau ipotecare, de la jumătatea acestui an, conform prevederilor Legii nr. 101/2019, aceștia pot primi ajutor bănesc și pentru plata caselor cumpărate în rate. Astfel, proiectul propus acum de MApN stabilește concret care sunt persoanele ce vor putea beneficia de ajutorul bănesc pentru plata ratelor la casă și care este valoarea acestuia.
Mai exact, vorbim aici despre cadrele militare în activitate (cu grad de ofițer, maistru militar sau subofițer) care sunt numite în prima funcție, mutate în interes de serviciu, detașate sau împuternicite într-o garnizoană (localitate) și care nu au o locuință.
Când vine vorba de valoarea ajutorului pentru plata ratelor la casă, potrivit proiectului de HG, militarii vor putea beneficia de un ajutor financiar de până la 50% din solda de funcție aflată în plată, dacă locuința se află într-un municipiu sau o stațiune turistică, și de 40% din soldă, dacă locuința se află în alt tip de localitate.
În nici unul dintre cazuri, ajutorul bănesc nu poate depăși valoarea ratei lunare prevăzute în contractul de credit ipotecar ori imobiliar pentru cumpărarea casei sau valoarea ratei lunare din contractul de vânzare-cumpărare în rate.
După cum stabilește propunerea legislativă, militarii ce vor opta pentru plata ratei la casă sau unei fracțiuni din aceasta vor trebui să prezinte, pe lângă un raport scris, prin care solicită comandantului sau șefului unității militare compensația lunară, următoarele acte:
- declarație pe proprie răspundere a solicitantului și a soției/soțului, document prin care beneficiarul garantează că nu va închiria locuința pentru care primește ajutor bănesc și că nici nu îi va schimba destinația;
- copie a contractului de credit ipotecar ori imobiliar sau a contractului de vânzare-cumpărare în rate a locuinței;
- copie a actului de identitate a solicitantului;
- extras de carte funciară pentru imobilul cumpărat;
- copie a altor documente menționate în raportul adresat comandantului unității, dacă e cazul.
În fine, proiectul stabilește și în ce condiții vor pierde militarii dreptul la ajutorul bănesc pentru plata ratelor. Concret, aceștia nu vor mai putea primi compensația pentru ratele la casă atunci când pierd dreptul de proprietate asupra locuinței cumpărate prin credit sau în rate, când se încheie contractul bancar de împrumut sau cel de vânzare-cumpărare în rate și dacă închiriază locuința sau îi schimbă destinația.
Atenţie! Proiectul legislativ nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Executiv şi, ulterior, publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (2)